Baron schenkt waardevolle stukken aan het Ieperse stadsarchief

Directeur Alexander Declercq en schepen Valentijn Despeghel, baron Bruno de Kerchove d’Ousselghem en zijn echtgenote en archivaris Rik Opsommer.© (Foto EG)
Directeur Alexander Declercq en schepen Valentijn Despeghel, baron Bruno de Kerchove d’Ousselghem en zijn echtgenote en archivaris Rik Opsommer.© (Foto EG)
Redactie KW

Baron Bruno de Kerchove d’Ousselghem en zijn echtgenote uit Graven in Waals-Brabant doen een uitzonderlijke schenking aan het Ieperse stadsarchief. De baron bracht het archief met de familiegeschiedenis van kasteel ’t Hooghe in Zillebeke terug naar Ieper.

De schenking bevat onder andere charters van adellijke Ieperse families zoals Paeldynck, Wavrans, Carton de Winnezeele, Huughe de Peutevin en de Vinck. Ze bieden een schat aan informatie over de bezittingen en de nabestaanden van deze families. Het oudste stuk dateert van 1 december 1398. Het is een verkoopakte van een stuk grond tussen de grafelijke ontvanger in naam van de graaf van Vlaanderen Filips de Stoute en de koper Ingel Dubois.

Kasteel ‘t Hooghe

“We wisten niet eens dat de baron een groot stuk van het archief van familie de Vinck in zijn bezit had”, zegt archivaris Rik Opsommer die uitermate opgetogen is met de schenking. “Het is nog altijd een beetje een raadsel hoe het bij die man terechtkwam. Dat archief gaat terug tot de 14de eeuw en het oudste stuk dateert van 1398.” Het archief vertelt een stukje geschiedenis van kasteel ’t Hooghe, gebouwd door de Ieperse edelman Charles-Antoine Carton de Winnezeele rond 1770. In 1849 stierf de laatste mannelijke afstammeling van de familie en gingen de bezittingen naar de familie Huughe de Peutevin. De enige dochter trouwde in 1851 met baron Jules-Ferdinand de Vinck. Zo kwam het kasteel en het 36 hectare grote domein in handen van die familie. De volgende erfgenaam was baron Gaston de Vinck, die burgemeester van Zillebeke was. Na de oorlog keerde de baron als een van de eersten terug naar de Westhoek. Het plan om het ondertussen kapotgeschoten kasteel opnieuw op te bouwen, werd echter niet uitgevoerd.”

Stamboomonderzoek

Het familiearchief kwam zo in handen van Marie de Vinck, de schoonmoeder van de schenker. “We zijn heel tevreden dat de archieven naar Ieper terugkomen”, zegt Bruno de Kerchove. “Hier zijn ze veilig. Degelijke documenten onderbrengen bij een particulier is altijd een beetje gevaarlijk en niemand kan ze trouwens lezen. Hier in Ieper kan er onderzoek op worden gedaan. Misschien kunnen studenten er hun voordeel mee doen.” Archivaris Rik Opsommer vertelt dat alle documenten worden nagelezen, wat geen eenvoudige taak wordt. “Het zijn hoofdzakelijk eigendomstitels, zoals verkoops- en pachtovereenkomsten, en erfenisverdelingen. Gelukkig dateren de meeste uit de 17de en 18de eeuw, zodat het aantal stukken in het Latijn beperkt zal zijn. De documenten zijn onder meer belangrijk voor stamboomonderzoek.” Het Ieperse stadsarchief brengt de schenking nu onder in een fonds ‘Baron de Vinck’. “Op die manier blijft het archief van deze familie, die de voor- en naoorlogse geschiedenis van onze regio sterk bepaalde, in optimale omstandigheden en in eigen streek bewaard.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier