Barbier, tattoozaak én koffiebar in Swans and Crosses

We herkennen Renko Dees, Jens Lagast en Wilco Dees. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Je haardos en baard laten verzorgen door een echte barbier, een tattoo laten plaatsen én een heerlijke geurende ambachtelijke koffie drinken: sinds enkele weken kan het allemaal bij Swans and Crosses. In een opmerkelijk aangekleed pand in de Hoogstraat 38 openden Renko en Wilco Dees en Jens Lagast deze ‘drie in één zaak’. “We kunnen de kosten delen én helpen elkaar aan klanten. Dus dit is voor ons zeker een goede oplossing”, klinkt het.

Swans and Crosses in de Hoogstraat is duidelijk niet de zoveelste in de rij van nieuwe barbiers die de jongste jaren en maanden overal opduiken in de stad. De naam van de zaak alleen al is opmerkelijk en ook de inrichting doet, alvast op het eerste gezicht, de wenkbrauwen fronsen. Als we de zaak binnenstappen is barbier Jens Lagast druk aan het werk, dus is het zijn kompaan Renco Dees die ons eerst te woord staat. En wat blijkt: Renco is tatoeëerder en doet zijn ding op dezelfde locatie als barbier Jens.

Langestraat-Hoogstraat

“Jens gebruikt de ruimte vooraan in de zaak. In een half afgescheiden gedeelte daarachter plaats ik tattoo’s. Ik ben al enkele jaren bezig als tatoeëerder en werkte al eerder in Brugge bij een andere tattoo-shop”, vertelt Renco, die afkomstig is uit de buurt van het Nederlandse Sluis, maar al jarenlang in België woont en werkt. “Jens en ik zijn al lang met elkaar bevriend, van in de tijd dat we samen aan de Academie hier in Brugge studeerden. Later heeft Jens bij Syntra West nog een opleiding gevolgd voor barbier en net als ik zocht hij ook een stek om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan: hij als barbier en ik als tattoo-artist. Het is, zeker in België, niet evident om met een eigen zaak te beginnen en in de Brugse regio is het niet goedkoop om een handelspand te huren. Dus het idee groeide al snel om te gaan samenwerken. Na wat te hebben rond gekeken, leek de Langestraat-Hoogstraat wel een interessant locatie. We bekeken ook andere panden in de straat en hebben ons nu en dan eens een uurtje op het voetpad gezet om te bekijken hoe veel volk er precies passeerde.”

Klantenbestand

“Een goeie maand geleden zijn we hier dan van start gegaan en we hebben het ons zeker nog niet beklaagd. Door mijn vorige ervaringen als tatoeëerder had ik al een behoorlijk ruim klantenbestand, dat me ook naar deze nieuwe locatie volgt. Maar ook de activiteit van Jens als barbier loopt goed.” Jens vult aan: “Er zijn inderdaad wel al redelijk veel barbiers in Brugge en mogelijk ben ik niet de goedkoopste, maar ik denk dat we ons hier onderscheiden doordat er bijzonder veel zorg aan de klanten wordt besteed. Hier ben je niet in een kwartiertje buiten. We bieden bijvoorbeeld ook de zogenaamde ‘Italian shave’ aan, waarbij je met het mes wordt geschoren en we gebruik maken van koude en warme handdoeken. Een bijzondere ervaring die je zeker eens moet meegemaakt hebben.”

Het verhaal van Swans and Crosses is daarmee echter nog niet ten einde. Ook Wilco Dees, de jongere broer van Renco, is er immers actief. Hij gebruikt de ruimte achteraan als voorlopig nog kleinschalige koffiebranderij en brengt dus zijn eigen koffie op de markt. Uiteraard is het dan ook deze koffie die de klanten van de barbier en de tattoo-shop voorgeschoteld krijgen. “Ik werk nu nog in hoofdberoep als barista bij Starbucks in de stationshal in Brugge, maar steek nu dus heel veel tijd en energie in mijn eigen koffiemerk ‘Dees Koffiebranders’. Daarbij doe ik quasi alles zelf: ik ga zelf mijn bonen halen als ze toekomen in de haven van Zeebrugge of elders en uiteraard brand ik dan zelf de bonen hier met mijn installatie. Ik sta ook zelf in voor de verpakking in sobere, bruine papieren zakjes”, legt Wilco uit.

Opstartfase

“Het zit allemaal nog in zijn opstartfase, maar ik heb toch al enkele particulieren klanten. Ik nodig ook potentiële kopers hier uit om te komen kennis maken met mijn product en de manier waarop alles in zijn werk gaat. Daarnaast ben ik ook nog op zoek naar enkele Brugse horecazaken die mijn ambachtelijke koffie op hun kaart willen zetten. Ook voor mij is het overigens positief dat ik ook vanuit dit pand kan werken. We kunnen de kosten delen en helpen ook elkaar aan klanten.”

Tot slot willen we nog weten waar de naam ‘Swans and Crosses’ vandaan komt. “Daar hebben we even over zitten brainstormen en eigenlijk is het voor ons toch wel een logische naam”, zegt Renco Dees. “Zwanen en kruisen, dat is toch wat symbolisch voor Brugge? De zwanen op de rijtjes, het Minnewater en de kruisen in de vele kerken die de stad rijk is.”

Info: info@swansandcrosses.com of 050 65 80 42.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier