Barbier Mr. Steve gooide – zoals beloofd – de deuren wagenwijd open: “Ik wil vooral een statement maken”

Nog voor de kappers wat perspectief kregen besloot Mr. Steve op maandag 1 februari zijn hippe kapsalon in de Middenstraat in Roeselare te openen. Niet om te coifferen – daarvoor zijn de boetes te hoog – maar als symbolische actie. En zo geschiedde. In het Valentijnsweekend mogen de kappers weer open… als de coronacijfers goed zijn. “Maar dat zit er niet in zeker?”, klinkt het realistisch. “Maar vandaag heb ik alvast vier afspraken met mensen die producten komen afhalen. Ik zal al blij zijn eens iemand te zien.”

Mr. Steve opende zijn barbershop, maar zijn schaar bleef op zak. Je kon er enkel producten aanschaffen en ook.... schilderijen.© Stefaan Beel
Mr. Steve opende zijn barbershop, maar zijn schaar bleef op zak. Je kon er enkel producten aanschaffen en ook…. schilderijen.© Stefaan Beel

Op vrijdag 5 februari komt het overlegcomité samen en buigt men zich over de besmettingscijfers. Die zijn voorlopig niet van die aard dat een versoepeling er aan zit te komen en dus zal de heropening van de kapsalons wellicht nog op zich laten wachten.

Toen Mr. Steve een tijdje geleden zijn actie aankondigde, was de politie er als de kippen bij om controles aan te kondigen. Steve Desseyn temperde meteen wat en benadrukte dat er geen baarden getrimd zouden worden en dat ook alle scharen op zak zouden blijven.

Maar niettemin zette hij strijdvaardig verder. In zijn ‘salon’ werd een expo opgezet van Billonart, met schilderijen die ook te koop werden aangeboden. Je kan er ook cadeaubonnen en haar- en baardverzorgingsproducten kopen. Maar je mag er ook niet zomaar binnen stappen. Een afspraak en registratie zijn verplicht, alles verloopt dan ook coronaproof. Maandag kwam de politie ook even poolshoogte nemen. Na een korte controle vertrokken de twee agenten.

“Ik moet er niet flauw over doen: deze actie was ook goede reclame”

Maandag 1 februari hadden vier klanten een afspraak gemaakt. “Om producten te komen ophalen. Haar knippen is er niet bij. Maar ik ben tevreden dat ik deze actie ondernomen heb, ik wilde vooral een statement maken. Ik ben niet iemand die louter op Facebook zijn gal zit te spuwen, nee ik wil ook iets doen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Ik kreeg zelfs al felicitaties van een collega uit Rotterdam. En mijn actie is 600 keer gedeeld en kreeg 9.000 likes. Ik moet er niet flauw over doen: het was ook goede reclame.”

XXL Barbershop

Sinds november heeft Mr. Steve ook nog een aanpalend pand op de hoek van de Middenstraat en de Rondekomstraat ingepalmd en de Barbershop XXL is een feit. “Je kan hier nu ook terecht voor tattoo’s. We hebben hier ook een ‘pleasuredome’ ingericht. Er is een bar met flipper, biljart,… En er is zelfs een hoekje voor de boksclub voorzien. Maar een opening van onze XXL-shop is er nog niet geweest, dat is voor later.”

Ondertussen heeft Mr. Steve ook nog een voorstel naar de politici toe. “Omdat ik in bijberoep werk, heb ik geen recht op tegemoetkomingen. Maar het zou bijvoorbeeld een ondersteunende maatregel zijn mochten ze straks het BTW-tarief voor kappers van 21 procent naar beneden halen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.