Barbara Van Wonterghem, van horecaonderneemster naar burn-outcoach: “Ik voel me herboren”

Barbara Van Wonterghem: "Die drie maanden voor mezelf was het mooiste cadeau dat ik me ooit kon geven." (foto Joke Couvreur)
Philippe Verhaest

Twintig jaar lang was Barbara Van Wonterghem een van dé uithangborden van Huis Van Wonterghem, het beroemde feestzalencomplex in Kuurne. Na een burn-out besloot ze het roer volledig om te gooien en sinds begin deze maand gaat ze door het leven als persoonlijke coach. “De beste beslissing van mijn leven”, zegt ze. “Ik bruis opnieuw van energie.”

Dat Barbara Van Wonterghem (42) in het familiebedrijf aan de slag zou gaan, stond in de sterren geschreven. “Ik ben opgegroeid in onze feestzalen”, glimlacht ze. “De stiel is me door mijn vader Marc met de paplepel ingegeven en al op mijn twaalfde hielp ik een handje mee. Feesten en events organiseren zit gewoon in het bloed van onze familie.”

In 2004 nam ze, samen met haar broer Gregory (46), de leiding in handen en schakelde Barbara enkele versnellingen hoger. “Huis Van Wonterghem, dat was mijn leven. Ik was de klok rond met de zaak bezig, zeven dagen op zeven. En wanneer ik vrij was, trok ik naar netwerkevents. Ons familiebedrijf vertegenwoordigen, nieuwe contacten leggen, klanten aantrekken… Ik leefde constant aan tweehonderd kilometer per uur. Ik had niet door dat mijn motor constant in het rood ging. Tot ik plots fysieke klachten kreeg.”

Ik leefde constant aan tweehonderd kilometer per uur. Ik had niet door dat mijn motor constant in het rood ging. Tot ik plots fysieke klachten kreeg – Barbara Van Wonterghem

In 2014 kreeg Barbara te kampen met plotse pijnen. “Krampen in mijn middenrif, heel veel spanningshoofdpijn, een geblokkeerde rug, ik begon te tandenknarsen in mijn slaap… Er was iets grondig fout. Ik moest ingrijpen voor het te laat was.” Maar eigenlijk wás het al te laat: Barbara werd geconfronteerd met een burn-out. “Ik was op, zowel mentaal als fysiek. Ik moest even op de pauzeknop duwen.”

Sociaal dier

Al nam Barbara even wel heel letterlijk. Ze trok zich voor een week terug in de Stiltehoeve in Moerkerke en vloog er daarna opnieuw in. “Die ene week rust heeft me toen bijzonder veel deugd gedaan”, zegt ze. “Ik kwam er ook in contact met meditatie en yoga en ontdekte er een nieuwe wereld. Ik heb toen enkele professionele beslissingen genomen: in 2015 schroefde ik het weekendwerk serieus terug en ging ik me bekommeren om de marketingstrategie van onze discotheken Diedjes en Carré. Geen makkelijke keuze, want ik ben een sociaal dier. Ik geniet ervan om onder de mensen te zijn en die een leuke avond te bezorgen.”

Barbara verdiepte zich steeds meer in de spirituele wereld. “Al heb ik het liever over het algemeen welzijn van de mens”, benadrukt ze. “Ik volgde een cursus biomagnetisme, Reiki (een alternatieve geneeswijze, red.) en relaxatiemassage… Ik vond er echt mijn ding, maar in september 2018 voelde ik de symptomen van 2014 opnieuw opkomen. Ik had snel door dat een week rust nu niet voldoende zou zijn en nam een drastische beslissing: drie maanden tijd voor mezelf. Die eerste maand heb ik vooral geslapen. Ik deed echt niks. Eigenlijk had ik dat vier jaar eerder al moeten doen, want mijn batterijen waren helemaal leeg.”

“Achteraf bekeken waren die drie maanden het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven. Ik heb in die periode voor mezelf uitgemaakt dat mijn toekomst buiten de muren van Huis Van Wonterghem lag. Het zaadje had ik in 2014 geplant, vier jaar later begon die nieuwe plant te groeien. Het aanvankelijke idee was dat ik parttime in de familiezaak aan de slag zou blijven en ondertussen mijn eigen coachingpraktijk zou opstarten, maar beide werelden vallen niet te combineren. Het zijn complete uitersten. Daarom koos ik op professioneel vlak voor een complete ommezwaai.”

Coach voor de geest

Sinds 31 december 2019 maakt Barbara geen deel meer uit van Huis Van Wonterghem, al zal het horeca-imperium voor altijd in haar hart blijven zitten. “Ik heb er twintig mooie jaren beleefd. Ik maakte er vrienden, beleefde prachtige momenten, maar het werd gewoon fysiek te zwaar. Nu werk ik in een domein dat veel dichter bij mij eigen leefwereld staat. Ik voel me letterlijk herboren en bruis opnieuw van energie.”

Iedereen kan mentale coaching gebruiken. Heel veel mensen hebben iemand die hen tijdens het sporten bijstaat, waarom dan niet wanneer het over je geest gaat? Die is minstens even belangrijk – Barbara Van Wonterghem

Haar nieuw bedrijf heet Inside Out Coaching, een niet lukraak gekozen naam, zo blijkt. “We gaan om de zoveel weken naar de kapper of nagelstudio om ons mooi te maken, maar echte schoonheid begint vanbinnen. Wat als je even de weg kwijt bent? Dan mag je toch iemand om hulp vragen? Als coach kan ik niet het stuur van iemands leven overnemen, maar ik kan wel inzichten bijbrengen. Uit eigen ervaring weet ik dat een helpende hand in moeilijke situaties je écht uit het dal kan halen, hoe diep dat ook is. Iedereen kan mentale coaching gebruiken. Heel veel mensen hebben iemand die hen tijdens het sporten bijstaat, waarom dan niet wanneer het over je geest gaat? Die is minstens even belangrijk.”

Barbara wil zich ook verder verdiepen in burn-outcoaching en biedt ook loopbaanbegeleiding aan. “Daar speelt mijn eigen burn-out zeker een rol in”, geeft ze toe. “Maar ik ben het bewijs dat je er ook weer bovenop kan raken. Je moet het alleen willen zien en hulp durven aanvaarden. Een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb, is dat je af en toe tijd voor jezelf moet nemen. Elke dinsdag doe ik aan yoga, op woensdag is er een meditatiesessie en op zondagavond is er opnieuw yoga voorzien. De rest van de week werk ik opnieuw keihard, maar ik zal mezelf niet meer uit het oog verliezen.”

www.barbaravanwonterghem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier