Barbara en Franky maken Griekse sfeer in eigen tuin

Niet alleen ademt hun tuin Griekenland. Barbara en Franky zijn ook zot van Grieks eten en drank, zoals een Ouzo of Mytos, een Grieks biertje. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Barbara Jaecques en Franky Derycke uit de Scholstraat zijn rasechte Griekenlandliefhebbers. “Vooral de eilanden trekken ons aan en we zoeken ook altijd de rust. Voor ons geen toeristische plek, geen drukte. Gewoon genieten en contact leggen met de locals”, vertelt Barbara. “Maar dit jaar moeten we noodgedwongen de Griekse sfeer maken in onze eigen tuin.”

En dat lukt Barbara en Franky aardig, dankzij de mooie foto’s van Griekse plekjes en gebouwtjes. Jaarlijks minstens een keer in juni en soms ook in september staan Barbara Jaecques (48) en Franky Derycke (50) vertrekkensklaar om op een van de Griekse eilanden zon, zee en cultuur op te zoeken, ver weg van de toeristische trekpleisters. “We boeken altijd een pakketreis met vlucht, huisje en auto. In juni zouden we naar het eiland Karpathos gaan. De reis is gelukkig niet verloren, want van organisatie Elisa.was.here kregen we een voucher voor volgend jaar.”

Vriendelijkheid

De liefde voor het zuiderse land sloeg direct over na een eerste keer Rhodos. “Ik ben gevallen voor de cultuur, de vriendelijkheid van de mensen, het lekkere en eenvoudige eten. En Franky voor het lokale biertje, de Mytos die we gelukkig ook in België kunnen kopen”, knipoogt Barbara.

Als hobbyfotograaf gaat ze er graag beeldjes schieten van oude, soms vervallen gebouwen of huisjes. En precies die foto’s zorgen ervoor dat ze dit jaar van de Griekse sfeer in hun eigen tuin kunnen genieten. “Dat we niet naar Griekenland kunnen, doet pijn, temeer omdat ik nood had om mijn batterij op te laden. Maar dat wil niet zeggen dat ik me tijdens de vakantiedagen zal vervelen. Er zijn dichtbij veel mooie dingen te ontdekken.”

Er zijn dichtbij ook veel mooie dingen te ontdekken

En dat deed ze de voorbije weken al met de fiets. “Mijn dochter is beginnen lopen en ik rij met haar mee, uiteraard met mijn camera bij de hand. Ik heb al veel moois ontdekt in eigen stad, zelfs dingen die me aan Griekenland doen denken”, vertelt Barbara. “Zo speel ik met het idee om op mijn facebookpagina eens enkele foto’s van Griekenland en Oudenburg door elkaar te posten. Dan vraag ik aan mijn bezoekers om te raden wat Grieks en wat Oudenburgs is.”

Hectische maanden

“Door de drukte van mijn job als sectorverantwoordelijke van de poetshulp bij I-Mens heb ik er hectische maanden opzitten. We zijn met de fusie tussen Solidariteit voor het Gezin en Thuishulp Bond Moyson al bezig sedert oktober. Alles staat nog niet op punt, er is dus nog veel werk aan de winkel, waardoor ik nu twee weken vakantie spreid in dagen en dan nog liefst een verlengd weekend neem. Dan staan enkele kunstinitiatieven in de omgeving op de agenda om onze leden van kunstkring Roderick een bezoekje te brengen. Vermits we onze jaarlijkse Roderickroute moesten schrappen, exposeren enkele Oudenburgse kunstenaars nu in onder meer Stene en Lissewege.”

Ten huize Derycke-Jaecques wordt er af en toe Grieks gekookt, met alles erop en eraan. Als we niet naar Griekenland kunnen, dan halen we Griekenland naar hier”, lacht Barbara Jaecques. “Maar zodra het mag en veilig is, zijn we weg. Een verlaten strand opzoeken, tussen de Grieken een terrasje doen, een ritje met de auto langs de kustlijn en de dag afsluiten in een restaurantje op het strand. We willen altijd de lokale bevolking steunen, want het land was aan het recht krabbelen uit een zware crisis, en nu een nieuwe slag.”

Grieks eiland

“Als het veilig is, gaan we eind september toch naar Griekenland. Waar weten we niet. Ik heb namelijk deelgenomen aan een veiling en het was prijs. We kunnen voor 222 euro per persoon voor een week naar een Grieks eiland. Het wordt een verrassing”, besluit Barbara Jaecques.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten