Bar Provisoire wil vooral een rustplaats zijn: “Noem ons geen zomerbar”

Burgemeester Doutreluingne samen met Johan Vanhemmens, zoon Willem, Mia Spincemaille en dochter Flore. Rechts staat Claude Croes, voorzitter van Toerisme Leiestreek. © GJZ
Redactie KW

Op de binnenkoer van de hoeve Ten Rooden Duifhuize in Sint-Denijs werd een pop-upbar ingericht. Een zomerbar is het niet, wel eerder een plaats waar de voorbijganger even tot rust kan komen.

Al een tiental jaar zijn Johan Vanhemmens en Mia Spincemaille bezig met de geklasseerde hoeve in de Moenstraat te Sint-Denijs, opnieuw in ere te herstellen. Heel wat gebouwen werden mooi gerestaureerd, er werd een camping ingericht en sinds vorig jaar kan men er logeren in één van de drie vakantiewoningen. Verder staan er nog een aantal projecten op stapel. Zo werkt men nu aan een klein museum rond priester Modest Glorieux. De hoeve was in 1802 het geboortehuis van de priester die gekend is voor zijn vele goede werken. Het ziekenhuis in Ronse draagt zijn naam en ook het bedevaartsoord in Oostakker werd naar hem genoemd.

Rustig eten en drinken

Ondertussen werd de hoeve ook opgenomen in de uitgave ‘101 Hotspots in de Leiestreek’, uitgegeven door Toerisme Leiestreek. “Vandaar dat we ook een rustplaats ingericht hebben op de binnenkoer van de hoeve. Een rustplaats voor de vele wandelaars en fietsers die hier dagelijks voorbijkomen. In de omgeving is er geen enkele plaats waar ze terecht kunnen om even op adem te komen, hun picknick op te eten of gewoon wat te drinken.”, vertelt Johan.

Geen zomerbar

“Noem het vooral geen zomerbar”, vult Mia Spincemaille meteen aan. “Het moet in de eerste plaats een rustplaats zijn voor de wandelaars en fietsers en voor de mensen van onze camping of vakantiehuizen. Het was trouwens vanuit die hoek dat het idee kwam. Zij ervoeren het ontbreken van zo’n rustplaats als een groot gemis. En inderdaad, geregeld komen mensen vragen of ze gebruik kunnen maken van ons sanitair of zo. Met deze pop-upbar kunnen we meteen een antwoord bieden.”

Tapasbordjes

Het is vooral een rustplaats, maar je kan ook iets nuttigen. “Men kan hier de meegebrachte picknick nuttigen, maar we hebben ook verse tapasbordjes uit de hoeveslagerij van zoon Willem of kan er iets fris gedronken worden. Hier kan ik dan het Glorieux-biertje aanraden.”

Tijdens het openingsmoment zei Claude Croes, voorzitter van Toerisme Leiestreek, dat Johan en Mia terecht fier mogen zijn op wat zij al gerealiseerd hebben en dat hun rustplaats een aanwinst is voor Zwevegem en de ganse streek.” (Geert Vanhessche)

Bar Provisoire is alle dagen open tot halfweg september, maar tegen 20 uur sluit men.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier