Bar als scheidingslijn tussen camping en festival op Irie Vibes

Dit team van de vzw Greenforward plooit zich dubbel voor de organisatie van Irie Vibes Roots Festival 2019. © foto Pieter De Brabandere
Yob Hillewaert

Van 18 tot 21 juli vindt Irie Vibes plaats langs de Koekelarestraat. En uiteraard geen festival zonder camping. Je mag gerust stellen dat de camping van Irie Vibes zonder Chiro Spartok niet hetzelfde zou zijn. Midden juli voorziet de jeugdbeweging in het organiseren van de camping én verdelen ze ‘s ochtends koffie en koffiekoeken.

De camping van Irie Vibes ligt dit jaar vlakbij het festivalterrein. Dertig seconden wandelen en je bent op Irie Vibes, het festival met het motto ‘Muziek overstijgt vooroordelen. Muziek verenigt’. Van 18 tot 20 juli kan je er weer terecht voor het reggaefestival Irie Vibes. Er hangt een gemoedelijk sfeertje. Dankzij de kraampjes met juwelen, maar even goed door de inzet van Chiro Spartok zijn de gasten er op hun gemak. De organisatie is in handen van de vzw Greenforward, de plaatselijke Chiro Spartok is al jaren verantwoordelijk voor de camping.

Afrikaanse vibe

De 20-jarige Manou Verduyn, leidster bij Chiro Spartok, vertelt over de rol van haar jeugdbeweging. “Dit jaar vormt een bar de scheidingslijn tussen de camping en het festival”, zegt Manou. “Terwijl het vorig jaar nog een stuk wandelen was van de camping naar het festival, lopen de twee terreinen nu in elkaar over. Op de scheiding staat een bar. Wie weet maakt het de camping nog aantrekkelijker dan voordien”, hoopt Manou, die instaat voor de organisatie van de camping.

“Met de Chiro laten we de logés tien euro betalen voor onze voorzieningen, dan krijgen ze een bandje om de pols waarmee ze drie dagen binnen en buiten kunnen. We tonen waar ze mogen staan met hun busje en we zorgen voor het ontbijt. En tijdens de drie dagen is er ook een bar in de camping.” Al zou Manou de Afrikaanse reggae niet elke dag willen beluisteren, voor een weekend vindt ze het ideaal.

“Er hangt een Afrikaanse vibe, ook al door de artiesten die reggae en dubmuziek brengen. De sfeer is er altijd no stress, iedereen doet altijd wat je hen als organisatie zegt. Er zijn nooit problemen. Iedereen is sociaal. Op straat krijg je soms amper nog een ‘goeiedag’, maar van die mentaliteit is geen sprake op het festival.”

Schoon festival

Chiro Spartok verzamelt dertig medewerkers om met de camping mee te helpen. Oud-leden, mensen uit de leiding en aspi’s, de leeftijdscategorie vanaf 17 jaar. “We denken op een heel groene manier. We bieden een gratis kop koffie aan als je een volgeladen vuilniszak terugbrengt. Je kan dus aan de slag op zoek naar afval, al is er sowieso niet veel te rapen. Na afloop van het festival paste al het achtergelaten vuilnis in één afvalzak. In tegenstelling tot op andere festivals, laat niemand tenten achter op de camping. En dan verdelen we ook nog eens asbakken, voor de brandveiligheid.”

Overlopende wc’s

Er blijven Manou veel dingen bij van de vorige edities. “Ik moet denken aan een verhaal dat ik niet snel zal vergeten. Iemand van de Chiro was twee jaar geleden tijdens het festival jarig. Precies toen liepen alle wc’s over. Zo mocht hij dat allemaal opkuisen, op zijn verjaardag… Ocharme! Verder is er een koppel dat elk jaar terugkeert met de camper. Uit Nederland, vermoed ik. Elk jaar barbecueën ze op de camping. Mij maak je niet wijs dat ze nu nóg niet weten dat het niet mag”, grijnst ze.

Meer informatie over de 18de editie van Irie Vibes vind je op de website van het festival: www.irievibes.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier