Balletdanser Senna Dewulf uit Izegem mag op exclusieve stage in Rusland

(foto Wim)
Redactie KW

Voor Senna Dewulf wordt de zomervakantie wel heel speciaal. In juli trekt de Izegemse ballerino uit de Masteneikstraat naar Sint-Petersburg voor een exclusieve stage van drie weken bij de Vaganova Ballet Academy. Senna hoopt veel bij te leren en heel wat kennis mee terug te brengen naar Koninklijke Balletschool in Antwerpen waar hij school loopt.

Een jaar of vijf geleden startte Senna Dewulf met balletles aan Life Danscenter. Toen had de 15-jarige zoon van Bernard Dewulf en Ginny Kerckhof nooit durven dromen dat hij ooit in Rusland zou mogen dansen. “Vroeger was ik een voetballer, maar via via kwam ik bij Life Danscenter terecht. Al snel liet ik het voetbal voor wat het was en legde ik mij volledig op het dansen toe”, begint Senna zijn verhaal. “De leerkrachten hier bij Life zagen potentieel in mij en drie jaar geleden probeerde ik voor het eerst ballet. Iets wat mij eigenlijk meteen lag. Ook met balletleerkracht Bernadette De Deygere klikte het meteen en ik kan wel zeggen dat zij het beste in mij naar boven brengt.”

Naast ballet volgt Senna ook lessen latin. “Samen met mijn danspartner Lisa Dewaele vorm ik al twee jaar een duo. Een samenwerking die vorig jaar nog werd verzilverd met de titel van Belgisch kampioen, een prestatie die we dit jaar natuurlijk graag willen overdoen”, glundert Senna. “Het is allemaal heel snel gegaan, maar ik kan toch wel zeggen dat dansen echt mijn leven is.”

Veel trainen

“Ik loop intussen al even school in de Koninlijke Balletschool in Antwerpen en daar heb ik echt mijn plaats gevonden”, vertelt Senna enthousiast. “Dansen is mijn uitlaatklep en ik zou er natuurlijk dolgraag mijn boterham mee kunnen verdienen. Ik was dan ook heel gelukkig toen ik naar Antwerpen mocht. De school neemt tenslotte niet zomaar alle leerlingen aan, het is een eer om er school te mogen lopen. Intussen ben ik het er goed gewoon en stond ik open voor nieuwe uitdagingen.”

Senna wil zich graag verbeteren en doet dan ook zijn uiterste best om een topdanser te worden. “Ik train zo vaak mogelijk, zowel voor ballet als voor latin. Het vraagt veel van mijn lichaam, maar ik wil mijn droom echt nastreven. Het zou fantastisch zijn om het ver te schoppen in de danswereld. Dat betekent nu soms dat ik al eens moet passen voor een feestje of zo, maar dan is dat maar zo. Dansen is momenteel prioriteit voor mij en daar hoort nu eenmaal veel trainen bij.”

“Ballet lijkt misschien geen evidentie voor een jongen, maar de laatste jaren kijken de mensen echt niet vreemd meer op als je zegt dat je ballet doet”, aldus Senna. “De kijk van de mensen is ruimer geworden en dat is alleen maar positief te noemen.”

Selectieprocedures

Een buitenlandse stage is altijd mooi meegenomen en dus besloot Senna het er op te wagen. “Om stage te mogen doen in de meest prestigieuze danssscholen ter wereld, moet je uiteraard je kandidatuur stellen. Je geraakt er niet zomaar binnen. Ik nam deel aan verschillende selectieprocedures in het buitenland en kreeg intussen het goede nieuws dat ik in juli naar Sint-Petersburg mag. Een droom die werkelijkheid wordt”, benadrukt Senna. “De top van de danswereld is in Rusland te vinden dus je kan je wel inbeelden hoe gelukkig ik was toen ik het nieuws hoorde. Ik mag er drie weken lang stage lopen en zal daar heel wat kunnen bijleren en opsteken. Geweldig!”

(foto Wim)
(foto Wim)© (foto Wim)

Niet enkel de leerkrachten in Sint-Petersburg zagen potentieel in Senna, ook in Alicante mocht hij een stage doen. De selectieprocedure voor Monaco is nog niet afgerond, maar de kans bestond dat ook Senna daar zijn opwachting mocht maken.

“Het feit dat ik kon kiezen is een luxe natuurlijk. Ik ben heel tevreden met de kansen die ik krijg en hoop om er echt iets van te maken. Ik krijg heel wat steun van mijn ouders en grootouders, maar ook Life, mijn leerkrachte Bernadette en de Izegemse danser Frederik Deberdt en zijn familie hebben mij altijd gesteund en in mij geloofd. Dat doet goed en daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn!”, oppert Senna. “Ik krijg hier in België vaak positieve commentaar, maar het is ook een opsteker als je diezelfde positieve feedback uit het buitenland krijgt. Het feit dat ik die stage mag doen is al een overwinning op zich. Ik ga dan ook mijn best doen om mij daar van mijn beste kant te tonen. Ik kan niet wachten tot het zo ver is!”

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier