Balletdanser Senna Dewulf uit Izegem keerde net op tijd terug van Rusland

Redactie KW

De 16-jarige Izegemnaar Senna Dewulf volgt les aan de Vaganova Ballet Academy in Sint-Petersburg. Zijn ouders haalden hem vervroegd terug uit Rusland en deden dat net op tijd voor de grenzen gesloten werden.

“Normaal zou de Lentevakantie voor mijn jaar starten op 29 maart en zou ik een week naar huis komen”, vertelt de zestienjarige Izegemnaar Senna Dewulf. “Ondertussen is deze vakantie al ingezet en heeft de school op 18 maart de deuren gesloten tot 6 april. Er wordt dus niet meer getraind op school momenteel. We moeten voorlopig op onszelf oefenen. Er zijn gelukkig heel wat scholen en balletleerkrachten in de wereld die het initiatief nemen om via Instagram of Facebook les te geven. Ik probeer er elke dag te volgen.”

Omdat mijn ouders aanvoelden dat de situatie zou verergeren en de grenzen van Rusland zouden gesloten worden, hebben zij vorige week vrijdag beslist om mij naar huis te halen. Zaterdagnacht ben ik in België aangekomen. Mijn ouders wilden het risico niet nemen dat ik daar ziek zou worden en ik niet meer zou kunnen terugkeren of zij niet naar daar zouden kunnen komen. Hierna kwam het bericht dat de school sloot voor drie weken en dat de grenzen van Rusland al zeker tot 1 mei voor buitenlanders gesloten worden. Ik ben dus zonder problemen en net op tijd terug thuis geraakt. Ik ben blij om tijdens deze periode veilig thuis te zijn, maar zit ook met heel veel vragen over hoe en wanneer ik mijn opleiding zal kunnen verder zetten.”

Gezondheid

“Mijn ouders waren heel bezorgd om mij. Daarom hebben ze ook beslist om mij naar huis te halen. Mijn gezondheid is voor hen het allerbelangrijkste. Het betekent wel dat ik dit schooljaar misschien niet meer terug zal kunnen en mijn examen niet zal kunnen meedoen. Ik zou het wel erg jammer vinden als ik mijn examen niet kan meedoen. Dat is natuurlijk het moment waar je naartoe werkt tijdens het schooljaar. Ik was graag door de jury beoordeeld kunnen worden op dat moment. Dan krijg je een cijfer en feedback en weet je wat je werkpunten zijn.”

Toch al maatregelen

Er werd in Rusland minder over het coronavirus gesproken dan in Europa. De cijfers van de besmettingen zouden laag zijn daar, maar ik weet niet of deze cijfers correct zijn. Maar dat is ook een vraag voor België. Of er daar nu meer maatregelen moeten genomen worden, weet ik niet. Misschien komt dit nog. Ik stel mij alleen de vraag of het daar niet nog allemaal moet beginnen. Ik vrees dat als het hier wat beter gaat, het misschien daar op zijn piek zal zitten. Ik veronderstel dat men ook in Rusland de nodige maatregelen op tijd zal nemen.”

“Het is zeker niet zo dat er geen maatregelen genomen worden daar. De school is ondertussen gesloten en de grenzen van Rusland zijn gesloten. Russische vrienden die ik daar ken, laten ook weten dat er opgeroepen wordt om zoveel mogelijk binnen te blijven. De kinderen die nog op het internaat van Vaganova verblijven, mogen ook alleen naar buiten om een boodschap in de winkel te doen of om te eten in de kantine. Er wordt ook daar verzocht om zoveel mogelijk afstand van mekaar te houden. Ze zijn er dus zeker ook wel mee bezig.”

“Wij zijn sowieso met een kleine klas. We zijn met twaalf jongens en hierdoor kunnen wij altijd voldoende afstand van mekaar houden tijdens de les. Er was ook wel veel griep aanwezig in Rusland. Kinderen die ziek waren en verder bleven trainen droegen een mondmasker tijdens de les.”

Google translate

“Er wordt vooral in het Russisch gecommuniceerd, soms in het Engels, maar niet veel mensen spreken daar Engels. De Russische taal is niet gemakkelijk. Ik begrijp al veel, maar spreken is nog steeds niet gemakkelijk. Ik kan wel al kleine gesprekjes in het Russisch voeren en als ik iets niet begrijp dan werk ik met mijn gsm via Google Translate. De leerkrachten doen dit ook. Ik denk niet dat ik belangrijke informatie mis. Iedereen doet daar zijn best voor.”

Het is een dubbel gevoel. Aan de ene kant ben ik blij dat ik thuis ben bij mijn ouders. Aan de andere kant is het moeilijk niet te weten hoe het verder zal gaan dit schooljaar. Ik mis de trainingen op school. Thuis probeer ik verder te trainen om mijn lichaam en conditie in shape te houden. Op bepaalde oefeningen kan ik echter niet trainen omdat ik hiervoor geen ruimte heb, geen aangepaste vloer enzoverder. Maar ik doe wat ik kan. Ik hoop dat het snel voldoende veilig is om terug naar Rusland te keren om er opnieuw in te vliegen en mijn schooljaar af te maken. Het is onduidelijk of dit zal lukken.”

“Er werd op school niet gevraagd naar meer maatregelen door de buitenlandse kinderen die bijvoorbeeld van Italië komen. Het is wel zo dat bepaalde Italianen en Spanjaarden er bewust voor kozen om daar op het internaat te blijven en niet naar huis te gaan omdat ze denken dat het momenteel in Rusland veiliger is dan in hun thuisland.” (RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.