Ballegeer in Kortrijk maakt plaats voor groene woonbuurt

Vertegenwoordigers van Vossemeren en stad Kortrijk aan Ballegeer. © LOO
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk krijgt er een woonbuurt bij: op de site van de oude meubelwinkel Ballegeer bouwt Vossemeren 66 woongelegenheden.

Al een aantal jaar sloot de winkel en momenteel heeft Stal 13 er haar thuisbasis. De opknapperij moet binnenkort wel verhuizen, want ontwikkelaar Vossemeren uit Kontich kocht het gebouw, samen met de achterliggende loodsen. Ook enkele panden op de Veemarkt, waaronder groentehandel Callens, in de Pluimstraat en in de Wandelingstraat werden verworven. Callens blijft wel gewoon bestaan.

Likeurstokerij

“De bedoeling is om op die site van 4.850 vierkante meter een woonbuurt te realiseren met veel aandacht voor groen”, stelt Kristof Coeckelbergh van Vossemeren. “We namen als architectenbureau B2Ai uit Roeselare onder de arm.”

Dat bureau is intussen klaar met de plannen. “Tot de site behoren onder meer de voormalige likeurstokerij in de Wandelingstraat en het herenhuis op huisnummers 62-64 op de Veemarkt”, pikt Dieter Haemers van B2Ai in. “Die gebouwen zijn beschermd. De voormalige winkel Ballegeer is dat niet, maar ook dat gebouw wordt behouden.”

“De verloederde loodsen in het binnengebied worden gesloopt. Het interessante is dat meer van de helft van die ruimte ook open zal blijven. Een derde wordt tuintjes voor de woningen, de resterende gronden zullen collectieve ruimte worden. Er komen onder meer een mooi en groen centrale plein en enkele fietsdoorsteken.”

Ballegeer in Kortrijk maakt plaats voor groene woonbuurt

In totaal komen er op de site 66 wooneenheden. Dieter Haemers: “Vossemeren kiest bewust voor verschillende types. Zo komt er een aantal grondgebonden woningen, maar er zijn ook stapelwoningen voorzien. Dat zijn, zoals de naam doet vermoeden, woningen die als het ware op elkaar gebouwd zijn en waarbij de bovenste woning een aparte toegang heeft. Tot slot komen er aan de kant Veemarkt en in de Slachthuisstraat appartementen. Kant Wandelingstraat komen er enkele lofts en voorzien we een atelier dat dienst kan doen als ontmoetingsplek.”

Woonerf

De site zal publiek toegankelijk zijn, maar auto’s komen er niet in. “Het wordt een woonerf”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD). “Laden en lossen zal wel mogen, maar voor de rest zijn daar enkel fietsers en voetgangers toegelaten.”

Ballegeer in Kortrijk maakt plaats voor groene woonbuurt

“We voorzien ook geen garages of parking”, pikt Kristof Coeckelbergh in. “We streven ernaar een rustige woonbuurt te creëren, met betaalbare woningen in het hart van de stad.”

Klaar in 2021

Het openbaar onderzoek loopt nog tot woensdag 19 september. Op woensdag 12 september om 19.30 uur is er in de jeugdherberg in de Passionistenlaan een infovergadering over dit project gepland. Vossemeren hoopt om nog dit jaar de nodige vergunningen te krijgen, zodat de sloop van de loodsen begin 2019 kan opstarten. “Het project willen we in 2021 klaar zien”, aldus nog Kristof Coeckelbergh. “Als is het belangrijkste dat het project in de puntjes wordt gerealiseerd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.