Bakplaatkok Vincent Vandevyvere gelooft in takeaway

Vincent maakt alles klaar op bakplaten die de klanten dan gewoon in de oven moeten steken.© AN
Vincent maakt alles klaar op bakplaten die de klanten dan gewoon in de oven moeten steken.© AN
Redactie KW

‘Maak van Kortrijk dé takeawaystad van Vlaanderen!’ Die oproep van het Kortrijkse stadsbestuur en een bijbehorende subsidie van 250 euro, vielen niet in dovemansoren. Ook voormalig Boekenkok en huidige Bakplaatkok Vincent Vandevyvere (44) uit Kortrijk stapt met succes mee in het afhaalverhaal.

Vrijdagmiddag de kookboeken van boekenhuis Theoria tot leven brengen en vervolgens met z’n allen gezellig lunchen aan een lange tafel. Dat was tot voor kort het concept van Boekenkok Vincent Vandevyvere. Vincent gaf 20 jaar les in De Levensboom en leidt tegenwoordig beginnende leerkrachten op. Koken is altijd zijn passie geweest, daarom startte hij drie jaar geleden in bijberoep met koken in de keuken van Boekenhuis Theoria op het Casinoplein. “Omdat ik dat in bijberoep doe, bleef ik tijdens de eerste lockdown gewoon dicht. Maar toen we enkele maanden geleden opnieuw moesten sluiten, begon het toch te kriebelen.”

Zo werd de Bakplaatkok geboren. Ook nu haalde Vincent zijn inspiratie uit een kookboek, meer bepaald uit De groene bakplaat van Rukmini Iyer. “Het concept is simpel. Ik bereid alles op een bakplaat. Het enige wat de klant nog moet doen, is de plaat in de oven steken.”

Eigen creaties

“Gewoonlijk kook ik vegetarisch, soms ook veganistisch. Voor de bakplaten vraag ik een waarborg, die krijgt men terug als men de plaat weer meebrengt.”

In het begin beperkte Vincent zich tot recepten uit het kookboek. “Maar ondertussen ben ik daar doorheen, dus nu serveer ik mijn eigen creaties”, vertelt hij enthousiast. Het concept is een groot succes. Zo groot dat Vincent overweegt om het te behouden, ook als hij weer klanten mag ontvangen op het eerste verdiep van Boekenhuis Theoria. “Al die bakplaten aankopen, was een grote investering, maar ik zie dit als een leuke uitdaging in een heftig jaar”, besluit hij. (AN)

Een volledige lijst kan je raadplegen op kw.be/afhaal

Wie ook wil genieten van de kookkunsten van de Bakplaatkok kan een menu bestellen via boekenkok.be. Er is steeds keuze uit twee gerechten. Bestellen kan tot en met donderdagavond, afhalen gebeurt in Boekenhuis Theoria aan het Casinoplein, op de eerste verdieping. Telkens op vrijdag tussen 16 en 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier