Bakkerij Vandenberghe viert 60-jarig bestaan met wereldprimeur

Redactie KW

Bakkerij Vandenberghe uit de Paardestraat 18a in Egem pakt naar aanleiding van het 60-jarig bestaan uit met een wereldprimeur. Klanten kunnen een gepersonaliseerd 3D-beeldje laten maken om op een taart te zetten.

Bakkerij Vandenberghe werd in 1961 opgericht door Eric Vandenberghe en Gudrun Schotte in een bijgebouwtje naast de ouderlijke woning in de Grootveldstraat in Egem. Eric, nu 77 jaar, bakte er het brood nog in een steenoven en leverde die in de namiddag aan huis.

In 1975 lieten ze een nieuwe bakkerij bouwen in de Paardestraat tegenover het Mariaklooster en de lagere school. In het voorlopige winkeltje konden de klanten terecht voor brood, pistolets, koeken en taart. Vijf jaar later werd aan de voorzijde van de bakkerij de huidige winkel en woning aangebouwd.

In 2005 nam hun zoon Hein (45), die een opleiding als bakker aan Ter Groene Poorte in Brugge volgde, de bakkerij over van zijn ouders. Hij was toen al geruime tijd actief in de bakkerij.

Wereldprimeur

Ondanks de coronacrisis vinden velen nog de weg naar de bakkerij voor taarten, die hij vaak speciaal versiert voor een jarige of kinderfeestje. Om de thuisvierende gezinnen nog wat meer plezier te bezorgen, komt Hein nu met een wereldprimeur in de patisserie. Als eerste bakker lanceert hij de mogelijkheid om op je taart een 3D-geprint beeldje van jezelf te laten zetten, verkleed als superheld, prinses, voetballer, ridder, Eskimo, Indiaan, danseres, sprookjesfiguur, astronaut, kerstman, tennisster of… bakker.

Hein kwam op het idee tijdens zijn reis op Kreta. “In het hotel waar we verbleven, kon wie wilde zijn gezicht in 3D laten inscannen en dan op computer uit 370 megaleuke figuurtjes kiezen om zo een grappig 3D-geprint minibeeldje van jezelf te laten maken van ongeveer 7 cm hoog. Ik liet mijn gezicht inscannen en daarmee dan een 3D-beeldje maken met bakkersmuts op en in wit bakkerspak”, vertelt hij enthousiast.

Lees verder onder de foto

“De link naar mijn verjaardagstaarten was snel gelegd. Al vele jaren versier ik kindertaarten met allerlei plastic figuurtjes, diertjes, autootjes en andere speeltjes. Een figuurtje van de jarige of andere feestvierder zal nog meer voor plezier en verrassing zorgen wanneer de taart op tafel komt.”

Klanten of hun kinderen kunnen na afspraak een 3D-scan van hun gezicht laten maken in de bakkerij. Daarna kunnen ze kiezen uit honderden personages om hun gezicht in het klein op te laten printen. Omdat de 3D-gegevens van de gezichten doorgestuurd worden naar een Nederlandse 3D-printer, die de beeldjes terugstuurt naar de bakkerij, moet de scan minimum 16 dagen voor de afhaaldag van de taart genomen worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.