Bakkerij Tim en Lies coördineren steunactie voor slachtoffers woningbrand

Lies Maes van bakkerij Tim en Lies steunt het gezin van Hayley, dat getroffen werd door een zware woningbrand. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Gisterenochtend vroeg werd het gezin van Carine Samyn getroffen door een woningbrand. Omdat het huis tijdelijk onbewoonbaar is, verblijven Carine en haar dochters tijdelijk elders. Intussen is bakkerij Tim en Lies in Klerken een steunactie opgestart om het getroffen gezin te steunen.

Iets voor 5 uur in de nacht van dinsdag op woensdag trof een hevige uitslaande brand de benedenverdieping van de woning van Carine Samyn en haar dochter Yoni in de Perelaarommegangstraat. Beiden werden gewekt door het brandalarm en konden, dankzij de hulp van buurvrouw en de politie, uit de woning vluchten via de bovenverdieping. Omdat woning onbewoonbaar is, wonen Carine en haar dochters Yoni en Hayley nu tijdelijk ergens anders.

Intussen is een golf van solidariteit op gang gekomen voor het gezin van Carine Samyn. Initiatiefnemers zijn bakker Tim en Lies. Toen een klant hen vertelde over de woningbrand, beslisten ze meteen om een steunactie op poten te zetten. “Carine heeft echt een goed hart en springt voor iedereen in de bres; nu is het aan ons om iets voor haar te doen”, vertelt Lies Maes van bakkerij Tim en Lies in de Smissestraat 29 in Klerken.

Verschillende manieren om te steunen

“Zo hebben we een spaarpotje op onze toonbank gezet waar mensen een bijdrage kunnen in werpen. Daarnaast doen we ook nog iets met onze spaarkaarten. Bij aankoop van een brood krijgt men normaal een stempel en als de kaart vol is, krijgt men een gratis brood. Voor iedere klant die nu geen stempel wil, zullen we 20 cent in het spaarpotje stoppen.”

“Maar omdat we dat nog niet voldoende vonden, zijn we even op het internet gaan speuren naar wat we nog meer konden doen. Op die manier kwamen we terecht op steunactie.be. Ik contacteerde vervolgens Hayley, vroeg haar rekeningnummer en startte de steunactie op”, zegt Lies.

Alles kwijt

“Wij hebben gewoon niets meer behalve wat kleren, die de hele buurt nu voor ons aan het wassen is. De keuken is helemaal vernield, het plafond ligt op de vloer en er is een gat in de muur van de living. Het is voor ons allemaal, maar vooral voor mama, heel hard om te dragen.”

“Wij vinden het heel mooi van Tim en Lies dat ze deze actie startten. Toch is mijn mama bezorgd dat ze als een bedelaar zal overkomen en dat wil ze niet. Maar alle steun is echt wel welkom; mijn moeder maakt zich zorgen om het financiële aspect maar is ook triest om de dieren die in de brand gebleven zijn. Alles is gewoon verwoest”, zucht Hayley. “Geen stoelen of zetel, geen borden, bestek of pannen meer, het is verschrikkelijk.”

Nieuwe start

Lies is volop met de steunactie bezig maar wil nog iets verder gaan. “We willen met de steunactie zo’n 10.000 euro verzamelen om het gezin een nieuwe start te kunnen geven. Op vandaag staat er al 2.965 euro op de rekening, heel wat mensen sponsoren en al is het maar 5 euro, alle beetjes helpen”, benadrukt Lies. “Er zijn veel mensen die anoniem doneren en er zijn ook mensen die we totaal niet kennen die meeleven en storten.”

“Ik kreeg ook al aanbiedingen van mensen die kleren, meubelen en keukengerief willen schenken maar daar willen we nog even mee wachten. We willen eerst samen met het getroffen gezin bekijken waar er nood aan is. Zodra we dat weten, zullen we dat communiceren via de facebookpagina van bakkerij Tim en Lies of Lies Maes.”

Wonen voorlopig niet meer samen

Momenteel is het gezin bij verschillende mensen ondergebracht. “Mama verblijft bij mijn broer in Staden, ikzelf bij mijn vriend en mijn zus ook bij haar vriend”, vertelt Hayley. “Jammer dat we niet samen zijn. Voorlopig hebben we ook nog geen zicht op waar en wanneer we naar een eigen plek kunnen verhuizen. Huisvestingsmaatschappij De Mandel is ermee bezig.

“Er staat hier wel een huis leeg rechtover onze woning maar we moeten wel eerst toestemming krijgen van de woonmaatschappij om erin te kunnen trekken. Maar goed, we wachten af en intussen ruimen we verder op en proberen we te redden wat er te redden valt”, besluit Hayley.

Het gezin steunen kan via Hulpactie.be, meer info bij bakkerij Tim en Lies.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.