Bakker uit Wielsbeke Wouter Cappelle pakt uit met Filou-brood: “Lievelingsbier in brood verwerkt”

Bakker Wouter met zijn nieuwbakken brood en een flesje van zijn lievelingsbier. (foto NVR)
Redactie KW

Bakkerij Wouter uit de Molenstraat komt met een nieuw brood op de markt. Een samenwerking met brouwerij Van Honsebrouck uit Izegem zorgt voor Filou-brood. Filou is een jong, fris bier van de brouwerij. “Het is mijn lievelingsbiertje”, zegt Wouter Cappelle (34) van de bakkerij.

Negen maanden geleden borrelde bij de bakker het idee op om een bierbrood te maken. “We hebben hier wel het broodje van de maand met eens zeven of zelfs 13 granen, maar ik wou eens iets anders. Filou is mijn favoriete bier, dus sprak ik de brouwerij aan. Daar waren ze laaiend enthousiast, dus ik ontving draf, wort en bier en begon recepten uit te proberen”, vertelt hij. Draf is het niet oplosbare moutafval tijdens een bierbereiding. Dat is heel voedzaam, maar wordt meestal gebruikt voor veevoeder. Wort is de basis van het bier dat de suikers bevat. Uiteindelijk keerde Wouter na ongeveer 30 testen terug naar de brouwerij. “Zij gaven de goedkeuring voor het brood en ontwierpen zelfs een uniek Filou-logo. Op de flesjes staat een jongetje met een katapult. Het logo van ons brood is hetzelfde mannetje aan de oven”, geeft hij aan.

Het is een bruin brood dat perfect bij een barbecue of kaasplank past

De smaak van Filou neigt naar die van Duvel, vindt Wouter. “Toch is het iets jonger en frisser. Ik hou van goudkleurige bieren en pilsjes, maar Filou sprong er onmiddellijk uit. In mijn brood herken je aan de smaak en aroma’s van het bier.” Het recept van het Filou-brood bevat niet enkel de bieronderdelen. “Ik meng zonnebloempitten, gierst en soja in het brood. Ik voeg ook nog een zoetstof toe om de bitterheid van het bier weg te laten trekken. Het is dus een bruin brood en het past perfect bij een barbecue of kaasplank. Het bier vervliegt in de warmte van de oven. Je wordt er dus niet dronken van”, lacht hij.

Het nieuwe recept zal er niet voor zorgen dat Wouters broodje gebakken is. “Veel winst zal ik er niet aan overhouden. Het is eerder iets nieuws, waar we zelf ook van bijleren. Voor ons team van vijf bakkers en 12 winkelmeisjes is zo’n uitdaging altijd wel plezant”, besluit hij. (NVR)

Een Filou-brood kost 3,20 euro. Het is in de winkel beschikbaar, maar bestellen kan ook op www.bakkerijwouter.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier