Bakker Ruben Cools waagt kans op Europees kampioenschap

Bakker Ruben Cools mag zijn kans wagen op het Europees kampioenschap voor Bakkers in Rijsel. © Foto Frank
Redactie KW

Volgende week neemt bakker Ruben Cools uit Kachtem deel aan de Coupe Lesaffre, het Europees kampioenschap voor bakkers. En stiekem hoopt de vakman al op winst, want dat levert hem een ticket voor het wereldkampioenschap in 2016 op.

Ruben Cools runt al dertien jaar een bloeiende bakkerij op het Kachtemsplein in Kachtem. “Ik ben van Brugge afkomstig en belandde in Kachtem omdat ik op zoek was naar een over te nemen bakkerij”, legt hij uit.

“En eigenlijk is het mijn opa, Jozef Blanckaert uit Brugge, die me de passie voor de bakkersstiel heeft bijgebracht. Hij was bakker, maar aangezien mijn moeder enig kind was, kon er niemand hem opvolgen. Uiteindelijk ben ik in zijn voetsporen getreden, want als zesjarige wist ik al dat ik bakker zou worden. En nu gebeurt hetzelfde met onze dertien jaar oude zoon Bryan. Ook hij wil later als bakker werken.”

Boterkoeken

Komende week zakt Ruben af naar Rijsel om er deel te nemen aan de Coupe Lesaffre, een wedstrijd die bekend staat als het Europees kampioenschap voor bakkers. “Aanvankelijk zou het kampioenschap in Italië plaatsvinden, maar door omstandigheden werd uiteindelijk voor Rijsel gekozen”, legt hij uit. “Voor ons perfect, want dat is lekker dichtbij.”

De Coupe Lesaffre is tegelijk ook een kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap van 2016 in Parijs. “Ik zal er me meten in de categorie vienoiserie en gourmande, zeg maar het hartig gebak en de betere boter- en ontbijtkoeken. Die laatste zijn trouwens mijn specialiteiten.”

Ruben Cools hoefde zich niet kandidaat te stellen voor de wedstrijd. “Richmond België, de overkoepelende organisatie die dergelijke internationale wedstrijden organiseert, heeft me uitgenodigd.”

“Ik vind mezelf graag opnieuw uit. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld een tricolore croissant”

“Dat alleen al is een hele eer. Ik introduceer vaak nieuwe producten in mijn bakkerij en dat zal hen niet ontgaan zijn. Tijdens het WK voetbal van vorig jaar bood ik bijvoorbeeld een croissant in zwart-geel-rode kleuren aan en ik maak regelmatig koeken in speciale vormen of met leuke vullingen. Ik vind mezelf graag opnieuw uit.”

En dat appreciëren zijn klanten, zegt Ruben. “Ik lanceer ook graag vergeten producten. Neem nu een panettone, een Italiaans kerstbrood. Haast niemand kent het nog, maar het is overheerlijk.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier