Bakker op rust Johan Hoornaert is nieuwe voorzitter NEOS West-Vlaanderen

Johan Hoornaert is trots op het aanbod van NEOS: "Elk lid vindt zijn gading in onze maandelijkse kalender." © Foto Kurt
Redactie KW

Al acht jaar leidt bakker op rust Johan Hoornaert (73) toegewijd Neos Lichtervelde. Sinds september neemt hij ook als provinciale voorzitter de fakkel over van Ieperling Jaak Mortier. Grootse beleidsplannen heeft hij niet meteen voor ogen. Hij streeft vooral naar verbondenheid brengen met een vriendelijk woord en luisterend oor.

Bij het Netwerk voor Ondernemende Senioren, kortweg NEOS, had hij al een 240-tal ‘levenslustige senioren’ van de Lichterveldse afdeling onder zijn hoede. Als voorzitter van NEOS West-Vlaanderen zijn er dat ruim 13.000 geworden, verspreid over 64 lokale afdelingen. Johan Hoornaert is in de rol van voorzitter niet aan zijn proefstuk toe. Al vier jaar leidt hij de vergaderingen van de provinciale raad van NEOS, in zijn thuisgemeente leidde hij CD&V Lichtervelde. “Al van toen ik student in Antwerpen was, vroeg men me terloops of ik de schoolkrant voor mijn rekening wou nemen. Ook bij Bakkers Vlaanderen heb ik mezelf nooit als voorzitter of spreekbuis gepresenteerd. Dat is mij eigenlijk overkomen en zowat de rode draad in de meeste verenigingen waar ik lid van was. Met NEOS bieden we senioren, 55-plussers zeg maar, jaarlijks socio-culturele ontspanning aan, met historische daguitstappen, voordrachten of theatervoorstellingen. De provinciale overkoepelende vzw reikt de lokale afdelingen ideeën aan waaruit ze voor hun leden kunnen kiezen wat haalbaar is.”

Elke dag onderweg

Hij mag dan wel de bakkersstiel en familiezaak in handen gegeven hebben van zijn zoon Wouter, als voorzitter van NEOS West-Vlaanderen valt Johan allerminst in het zwarte gat. Als hij geen toespraak aan het neerschrijven is, vragen de bestuursploegen van lokale afdelingen hem steevast of hij hun evenementen wil bijwonen. “Afgelopen week was ik elke dag wel onderweg naar ergens. Van de opstart in Middelkerke naar Het Warmste Weekend in Heule. Met die NEOS-afdelingen wisselen we ervaringen uit welke activiteiten al dan niet geslaagd waren. Uit ervaring weten we voor lezingen vaak op voorhand welke gastsprekers voor een volle zaal zullen zorgen. Een avond waarin Europakenner Hendrik Vos de vluchtelingencrisis of bioloog Dirk Draulans de overbevolking kleurrijk aankaarten zijn doorgaans publiekstrekkers. Elk NEOS-lid vindt wel zijn gading in onze maandelijkse kalender.”

Succes in Kortemark

Waar Johan in West-Vlaanderen vooral het voortouw wil nemen, zijn de gemeenten die als witte vlekken op de kaart staan. Bepaalde dorpen, zoals Middelkerke, missen een NEOS-afdeling, terwijl het succesverhaal in Kortemark aantoont dat er wel degelijk nood aan is. Sinds er twee jaar geleden een lokale bestuursploeg op de been werd gebracht die een jaarprogramma samenstelde, telt NEOS Kortemark al een 190-tal leden. “Mensen vinden de weg naar ons doordat ze van kennissen te horen kregen van onze belevenissen. Ook door de agenda in onze lokale krant groeit onze naambekendheid. Als provinciaal voorzitter leid ik de nodige vergaderingen met de raad en uitvoerend comité, maar in mijn taak zie ik vooral het belang van een groet en glimlach. Voor alle West-Vlaamse leden ben ik nu eenmaal het gezicht van NEOS. De leden of het bestuur even bemoedigend aanspreken maakt echt het verschil, want zo krijgen ze het gevoel dat ze erbij horen. Wat je geeft, krijg je altijd terug.” (Hendrik Verplancke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier