Bakker Kurt uit Oostrozebeke maakt eigen paascreaties

Bakker Kurt Vanpoucke en zijn vrouw Ria.© CLY
Bakker Kurt Vanpoucke en zijn vrouw Ria.© CLY
Julien Cluyse

In de winkels is het allemaal Pasen dat de klok slaat. Ook Kurt Vanpoucke, de enige warme bakker op De Ginste, kijkt jaarlijks uit naar deze periode. Al 34 jaar lang is lekkere paaseieren maken en ontwerpen zijn passie.

“Of de paaseieren van zo’n 20 jaar geleden nog dezelfde zijn als vandaag?”, herhaalt Kurt de vraag. “Misschien zijn de vormen en kleuren wel gebleven, maar het aanbod is enorm toegenomen. Naast de paaseieren zijn er paashazen, kippetjes, kleurrijke nestjes en ook Nijntje heeft zijn intrede gedaan. Laat mij het zo stellen dat ik al mijn creativiteit kwijt kan in het zelf maken en ontwerpen van nieuwe creaties. Een maand lang ben ik ermee bezig. Het is heel intensief, maar ik beleef er veel plezier aan.”

Aanpassen

“De tijd van de klassieke bruine en witte paaseieren is wel grotendeels voorbij. Nu wordt enorm veel aandacht geschonken aan de versiering en ook aan de vullingen van de paaseieren. Smaken veranderen in de loop der jaren en ook wij moeten ons aanpassen. Ik ontwerp mijn vullingen zelf. Ik heb intussen zo’n 30-tal smaken zelf ontwikkeld. Ik bezoek ook geregeld beurzen om nieuwe ideeën op te doen.”

Werken met kleuren

Ook de manier waarop paaseieren verpakt worden, is veranderd. “De allernieuwste trend is werken met kleuren, net als bij de chocolade. Vooraleer we overgaan tot het gieten van de chocolade worden de vormen ingekleurd. Zo ziet het eindproduct er helemaal anders uit. Of er ook regionale verschillen zijn in het aanbod? Heel zeker. In West-Vlaanderen wordt er hoofdzakelijk gewerkt met melkchocolade van Callebout 823, een chocolade met een heel diepe smaak. Ook wordt er veel gewerkt met fondant 811.”

Gelukkig

“Het is en blijft een secuur werk en er wordt gewerkt bij een temperatuur van 10 graden, terwijl de chocolade gesmolten wordt bij 48 graden. Ook de luchtvochtigheid is van enorm belang, net als de afkoeling. Nu ik dat heel goed beheers, kijk ik elk jaar uit naar de paasperiode. Twee volle weken kan ik mijn creativiteit botvieren en dat maakt van mij een enorm gelukkig man.” (CLY)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.