https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bakker krijgt discriminatieklacht na vacature voor ‘gemotiveerde meisjes’

© Frank Meurisse
Redactie KW

Bakker Jan Dierickx Visschers van de gelijknamige bakkerij op de Bosmolens moest zich even in de ogen wrijven toen eind augustus een brief van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in de bus viel.

Het Instituut beschuldigt hem van discriminatie in een vacature voor winkelmeisjes. Het ongenoegen liep zo hoog op bij bakker Jan dat hij gisterenavond de hele brief én zijn tegenreactie die hij verstuurde online zwierde op Facebook.

De bewuste brief viel zowel aangetekend als per gewone post in de bus van bakker Jan Dierickx Visschers van de bekende bakkerij op de Bosmolens. Afzender is het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Voor zover ik kan afleiden diende iemand een klacht in tegen een vacature die ik op onze website plaatste voor de aanwerving van winkelmeisjes. Er staat letterlijk ‘wij vragen gemotiveerde meisjes’. Maar blijkbaar mag dit niet, moeten jongens hier ook vermeld staan.”

Bakker krijgt discriminatieklacht na vacature voor 'gemotiveerde meisjes'

“Door een advertentie te publiceren waarin u uitdrukkelijk naar een vrouwelijke bakkerijmedewerker op zoek gaat, bent u in overtreding met het discriminatieverbod opgenomen in de Genderwet”, schrijft het Instituut letterlijk. “U richt zich in uw werkaanbieding nl. uitsluitend tot vrouwen. Dit is een directe discriminatie die niet kan worden gerechtvaardigd.”

Ooit heb ik jongens aangeworven voor in de winkel, maar die konden er niet aarden

Het Instituut, een onafhankelijke overheidsinstelling is die discriminatie en uitsluiting op grond van geslacht bestrijdt en toeziet op de naleving van de wetgeving inzake de gelijkheid van vrouwen en mannen, meldt verder nog dat het naast het kennisnemen van klachten in verband met discriminatie hierover ook nog advies kan verlenen, bemiddelen en indien nodig gerechtelijke stappen kan ondernemen.

“Ik riskeer een fikse schadevergoeding te moeten betalen en zelfs veroordeeld te worden”, zucht de bakker. Toch vindt hij dat hij niets verkeerd heeft gedaan. “Ik blijf voorstander van de winkel te laten runnen door meisjes. In het atelier zijn dan weer bakkersgasten aan de slag. Ooit heb ik jongens aangeworven voor in de winkel, maar die konden er niet aarden. Meestal overhalen winkelmeisjes hun vriendinnetjes om hier te komen werken.”

Hij goot zijn grieven in een schrijven en stuurde dit eveneens aangetekend terug richting Instituut, waar we (nog) niemand konden bereiken voor een reactie.

(FM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten