Bakker Jo Vansteenkiste met ijskar terug in straatbeeld van Lendelede

Jo Vansteenkiste kan het contact met de mensen niet missen en trekt nu met een ijskar door Lendelede, Sint-Eloois-Winkel, Izegem en Ingelmunster. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

Bakker Jo Vansteenkiste was na de definitieve sluiting van zijn bakkerij aan het Dorpsplein in november 2017 even uit het Lendeleedse straatbeeld verdwenen. Niet voor lang echter. Nadat hij iets meer dan een jaar in loondienst werkte in een kippenkraam en een culinair huis, toert hij nu met zijn eigen ijsjeskar ‘Jocys IJs’.

Bakkerij ‘Jantje Kaas’ of bakkerij Vansteenkiste bestond bijna 200 jaar in Lendelede. “Mijn vrouw Cynthia Vercruysse en ik namen de familiezaak in juli 1992 over op vraag van mijn pa Luc”, vertelt Jo. De beslissing om in november 2017 met de bakkerij definitief te stoppen kwam er heel toevallig. “Een makelaar deed in 2017 een mooi en heel aantrekkelijk bod op onze bakkerij op het Dorpsplein. Omdat het financieel een mooie kans was voor ons maar ook omdat mijn vaste bakkersgast eind augustus 2016 vertrokken was en we geen nieuwe bekwame vaste bakkersgast meer vonden, besloten we in te gaan op dat bod en de bakkerij definitief te sluiten. Niet met de bedoeling om niets meer te doen, maar wel om nog ergens in loondienst te werken en eindelijk eens een sociaal leven te hebben, wat we als bakker en bakkersvrouw nooit hadden.”

Sociaal Contact

“Cynthia vond een job bij slagerij Geert in Roeselare, ik ging mee op baan met een kippenkraam. Ik amuseerde me ook in de verkoop, maar elke keer die vrachtwagen vullen met kippen en de zaterdag van ‘s morgens tot ‘s avonds werken, was er voor mij te veel aan. En dat was nooit de bedoeling geweest. Na 4 maanden hield ik het voor bekeken en werkte vervolgens een jaar bij culinair huis Vandeputte in Zonnebeke, waar ik verantwoordelijk was voor de bakkerij. Ik moest er in een kleine ruimte elke dag om 5.30 uur beginnen, maar kon er mijn creativiteit in de productie niet botvieren zoals ik dat gewoon was in mijn eigen bakkerij in Lendelede. En ik begrijp dat ook. Maar wat me het meest tegen de borst stootte was dat ik er zo goed als geen contact had met de klanten en ook niet met de andere werknemers omdat dit uiteraard ten koste van het werk zou gaan. En dat is nu precies wat ik zo graag doe: mensen ontmoeten, mensen spreken…”

Ik zal van maart tot oktober toeren in Lendelede en omgeving

Beetje per beetje groeide bij Jo de idee om opnieuw iets als zelfstandige te beginnen. “Als je je hele leven zelfstandig bent geweest is het niet vanzelfsprekend om voor een baas te werken, ondervond ik in dat anderhalf jaar. En omdat ik nog altijd mijn ijsmachine en kooktoestel had waarmee ik destijds in de bakkerij mijn roomijs produceerde bovendien duur materiaal om aan te kopen wilde ik weer zelf ambachtelijk roomijs maken zoals ik dit deed in mijn bakkerij en er van maart tot oktober met een ijskar mee te toeren in Lendelede en omliggende. Ik kocht een container die ik liet inrichten als productieruimte. Er restte mij alleen nog een bestelwagen te zoeken. Die kocht ik tweedehands aan en liet die volledig herinrichten en herschilderen met het logo ‘Jocys IJs’ erop. Jocys is een samentrekking van onze voornamen.”

25 soorten

Jo zal gemiddeld 25 soorten roomijs maken. “Klaproos, blauwijs, vanille ijs en nog een 150 jaar oud familierecept zijn er enkele van. Ik zal van eind februari/begin maart tot begin oktober toeren in Lendelede, een deel van Izegem, Ingelmunster, Sint-Eloois-Winkel en Kuurne. Na 16 uur probeer ik zoveel mogelijk wijken met jonge gezinnen aan te doen.”

“Als ik dat 7 dagen op 7 doe, kan ik het in de winter een stuk rustiger doen. En dat zal ook nodig zijn. Ik wil ook wel met mijn ijskar ergens gaan staan waar een feest is of op vraag van een bedrijf waar de baas zijn werknemers eens op een warme zomerdag trakteert op een ijsje. Daarnaast heb ik ook nog mijn twee ‘ijsbrommers’ die voor dergelijke gelegenheden kunnen dienen.”

Cynthia en ik waren ook gestopt met de bakkerij om een beter sociaal leven te hebben. “Maar dat zullen we nu in de zomer ook weer moeten missen. Ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeker!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier