Bakker Buysschaert en Dorine gaan na 40 jaar met pensioen

Erik Buysschaert (61) en Dorine Holvoet (61) stoppen op 6 januari met hun bakkerij in de Doornikserijksweg. Volgend jaar gaan ze met vervroegd pensioen.

Erik Buysschaert en Dorine Holvoet. (foto EDB)©ELS DELEU
Erik Buysschaert en Dorine Holvoet. (foto EDB)©ELS DELEU

De slaaptijd die nu van 19.30 uur tot 22.30 uur is, zal binnenkort verlengd worden voor Erik en Dorine, die samen in de bakkerij werkten. Erik zal net geen 40 jaar zijn bakkerij gerund hebben. Hij begon op 4 april 1981. Zijn vader die de bakkerij startte in 1937 bleef nog meewerken tot in 1992.

Broodronde

Erik volgde bakkersschool op ‘t Hoge en werkte met leercontract bij bakker Taveirne in de Hugo Verriestlaan in Kortrijk. Twee jaar later ging hij aan de slag bij bakker Dumon in de Loofstraat. Hij werkte daar vijf jaar en leerde er de kneepjes van chocolaterie en patisserie. “Ik haalde toen ook mijn chocolateriediploma”, zegt Erik die de bakkerij van zijn vader van enkel brood aanvulde met patisserie, chocolaterie en ijs. Zijn moeder bleef de winkel doen. Dorine kwam er na het huwelijk in 1984 bij om ‘s nachts te helpen en de broodronde te doen.

Gemetste oven

Erik bakt nog altijd in een authentieke oven van 1959 die zijn vader liet metsen. Hij kan dus niet verplaatst worden.

“De oven die bestaat uit drie verdiepingen bakplaten is even oud als ik”, lacht hij. Hij werd vroeger verwarmd met kolen maar dit werd omgeschakeld naar stookolie. “Ik denk dat er in België maar twee dergelijke ovens meer werken”, zegt Eric. “Het is heel arbeidsintensief werken. Brood per brood gaat er in met een houten ovenpaal. Alleen kan je dit niet doen.”

Erik is altijd bekend geweest voor zijn lekkere zelfgemaakte chocolade. Hij is ook altijd blijven bakken op een authentieke manier en bolt de pistolets nog met de hand op. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.