Bakker André Demunster uit Gits overleden

Wijlen André Demunster. (foto EV) © (foto EV)
Redactie KW

Met het overlijden van André Demunster verdwijnt een stukje Gitse geschiedenis. Voor velen leeft André in het collectief geheugen verder als de dorpsbakker en ambachtsman bij uitstek die 50 jaar lang brood bezorgde. Ook als brandweerman maakte hij zich bijna 40 jaar meer dan verdienstelijk.

André Demunster werd geboren in Gits op 28 oktober 1937 als zoon van Marcel Demunster en Elza Demeester. Het gezin bestond verder nog uit broers Willy Demunster en Michel Demunster (+).

Marcel en Elza baatten een bakkerij-kruidenierswinkel in De Nieuwplaats uit. Vader Marcel stierf in 1951 toen André pas 14 jaar was. Daarover vertelde André in 2002 in deze krant:

Toekomst als bakker

“Mijn toekomst lag onmiddellijk vast, ik begon te bakken en bleef bakken. Nu zouden jonge mensen dat niet meer willen doen. Er zijn nog wel verschillende jongeren die een opleiding starten, maar velen haken na enige tijd af. We evolueren in de richting van grote bakkerijen waar je als werknemer acht uur aan de slag gaat. Het brood zal dan wel een dag later op tafel liggen bij de consument, wij moesten dat niet proberen.”

Het typeert de liefde voor de bakkersstiel die André had. Als jonge gast bezorgde hij al brood per fiets in Gits en hij zou dat uiteindelijk 50 jaar lang doen, ook nadat hij de bakkerij al had overgelaten aan Stefaan Buffel en Jessie Cornelis.

Als bakker was André een ideale kandidaat om brandweerman te worden, zoals zijn vader Marcel dat ook geweest was.

Als zelfstandige was hij immers overdag thuis en kon hij direct paraat staan. Zo werd hij in 1958 lid van de plaatselijke brandweer. Zijn benoeming volgde in 1960. Hij klom er op tot eerste sergeant.

Door zijn bakkersronde had hij een bijkomende troef.

50 jaar lang bezorgde hij brood bij de klanten

Daarover zei hij: “Door mijn broodronde kende ik vele straten en ook huisnummers. Als er nu een oproep binnenkomt vanuit Roeselare, wordt enkel de straat en het huisnummer meegedeeld.”

“In Roeselare betekent dat geen probleem, ze kennen daar toch de bewoners niet. In Gits ligt dat anders.”

“Als je enkel straat en nummer krijgt, kan je voor problemen staan. Noordabeelstraat, Bollestraat… zijn enorm lange straten. Gelukkig kon ik door mijn dagelijkse broodronde de huisnummers ongeveer situeren, zodat we de goede richting uittrokken.”

38 jaar bij brandweer

Na zijn 60ste verjaardag diende André na 38 jaar trouwe dienst bij de brandweer te stoppen. Na zijn pensionering deed André Demunster het rustig aan.

André Demunster overleed zaterdag 21 september in AZ Delta in Roeselare op 81-jarige leeftijd. De uitvaartplechtigheid gaat door in de kerk Sint-Jacobus te Gits op vrijdag 27 september om 10 uur. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier