Baillet Latour Fonds geeft prijs aan Steenbakkerij Ploegsteert

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Economie, industrie, werkgelegenheid en natuur die hand in hand gaan? In Ploegsteert is het meer dan alleen maar een utopie. Dankzij het unieke project dat de Steenbakkerij Ploegsteert reeds decennia lang laat draaien, worden hun ongebruikte kleiputten omgetoverd tot een natuurlijke oase. Deze jarenlange inzet werd recent beloond met de prestigieuze prijs van het Baillet Latour Fonds.

Meer dan 220 diersoorten die er een thuis hebben, een biodiversiteit die zijn gelijke niet kent en een groene long waar zelfs de meest gehaaste ziel tot rust kan komen. Wie door het Natuur- en vogelreservaat van Ploegsteert wandelt, vergeet al snel dat hij of zij op de restanten van een industriële site staat. In 1960 besloot de steenbakkerij hun ongebruikte putten om te toveren tot een natuurreservaat, in een poging de verdreven fauna en flora terug naar de regio te brengen. Het project, hoewel initieel onthaald op de nodige kritiek, bleek een schot in de roos en dat is anno 2021 ook de mensen van het Fonds Baillet Latour niet ontgaan. Het prestigieuze vennootschap huldigt jaar na een jaar steevast 1 organisatie die erin slaagt ecologie naar de actualiteit te brengen. Tijdens een exclusieve ceremonie in het cultureel centrum van Komen-Waasten regende het dan ook lovende woorden voor de voortdurende inzet van de steenbakkerij.

“We moesten dit jaar een keuze maken uit 6 projecten”, klinkt het bij een woordvoerder van het fonds, tijdens de huldigingstoespraak. “Het waren 6 projecten die uit alle uithoeken van het land afkomstig waren. Ze werden door ons panel van experten onder de loep genomen en hoewel ze allen heel wat potentieel hadden, was er 1 dossier dat iedereen in een vingerknip wist te overtuigen. José Tahon, de grondlegger van het project en toenmalig bestuurslid van de steenbakkerij, wist zo vroeg als 1960 al dat men niet blind mocht zijn voor de toekomst. Steenbakkerijen waren overal ter wereld actief en lieten, eenmaal de grond uitgeput, een desolaat landschap achter. Hij wilde dit anders, hij wilde dit beter en investeerde in de heraanleg van de oude putten. Het begon met een eenvoudige boom en het groeide uit tot een verhaal van een natuurreservaat die zijn gelijke niet kent. De Steenbakkerij van Ploegsteert speelt hierin de rol van innovator en heeft een wereldwijde voorbeeldfunctie gekregen.”

Samen met de prijs komt ook een cheque van 25.000 euro, die door vertegenwoordigers van de steenbakkerij in ontvangst werd genomen. Het bedrag zal integraal worden gebruikt voor de aanleg van nieuwe stukken bos in de kleiputten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier