Badmintonclub DZ99 geeft bonnen voor bij lokale handelaars aan 320 leden

Simon Vanlaecken kwam de bons alvast afhalen in het gemeentepunt. © GJZ
Redactie KW

De 320 leden van badmintonclub DZ99 krijgen een deel van hun lidgeld terug onder de vorm van aankoopbonnen, geldig bij de lokale handelaars. Ze hopen dat meer verenigingen hun voorbeeld zullen volgen.

Net als bij alle andere sporten werd door de coronamaatregelen de competitie dit seizoen vroegtijdig stopgezet bij badmintonclub DZ99, actief in Deerlijk en Zwevegem. “Als club hadden wij het geluk dat bij de start van de crisis onze meeste clubactiviteiten al voorbij waren. Dit gaat over een quiz, twee jeugdtornooien, een volwassenentornooi en onze jaarlijkse koekenverkoop. Enkel ons clubfeest hebben we moeten annuleren”, start voorzitter Simon Vanlaeken ons gesprek. “Als we eerlijk zijn zien we door de maatregelen ook enkele kosten wegvallen. Ik denk dan aan de huur van de sporthallen, de kosten voor onze 16 competitieploegen en de vergoedingen voor de trainers.”

Op een virtuele vergadering van het bestuur werd gekeken om een compensatie te geven aan de leden. “Na de eindrekening was het saldo positief, maar we willen als club geen financieel voordeel halen uit iets dat ons allen treft. Vandaar dat we besloten hebben een bedrag van 20 euro per persoon terug te geven”, aldus Simon.

BonZ

Er werd ook beslist het geld niet zomaar terug te geven, maar wel onder vorm van waardebons. “Omdat we zien dat de lokale economie het momenteel ook zwaar te verduren krijgt, kwam het idee om dit via de BonZ en Deerlijkbonnen te compenseren. Onze club telt 320 leden, waarvan 185 aangesloten zijn in Zwevegem en 135 in Deerlijk. We denken alvast dat dit een goede oplossing is voor onze leden én een steuntje betekent voor de handelaars in beide gemeenten.”

We willen als club geen profijt halen uit iets dat ons allen treft

Simon Vanlaeken hoopt dat meer clubs hun voorbeeld zullen volgen, al is hij er zich wel van bewust dat niet iedere vereniging in die mogelijkheid is. “Voor clubs die een eigen accommodatie hebben of waarvan hun grootste deel van winstgevende activiteiten niet zijn kunnen doorgaan, zal de puzzel anders liggen”, klinkt het.

Solidariteit

Ook Raf Deprez, schepen van Sport en Lokale Economie, is bijzonder blij met dit initiatief. “Ik juich zoiets natuurlijk toe. Alvast een mooi voorbeeld van solidariteit. De beslissing om een deel van het lidgeld terug te geven zal door de clubleden zeker gewaardeerd worden. Dat de club hiervoor de Zwevegemse Bonz of Deerlijkbon gebruikt, geeft dit initiatief nog een extra dimensie. De slogan ‘Koop lokaal’ wordt hiermee in daden omgezet.”

De gemeente Zwevegem nam vrij vlug de beslissing om de reservatiekosten van sportinfrastructuur niet door te rekenen. Volgens voorzitter Vanlaeken een belangrijke factor die mee aan de basis lag van het initiatief.

“Het zou mooi zijn mocht deze actie navolging krijgen via andere verenigingen, maar er zijn natuurlijk ook verenigingen die door deze crisis zwaar te lijden hebben. Deze gaan wij dan ook vanuit de gemeente, binnen onze mogelijkheden, steunen.”, besluit de schepen.

Voor de bestuursleden van Badmintonclub DZ99 wacht nu nog de bedeling van de bons. “We denken tegen eind mei, begin juni alles verdeeld te hebben. We gaan zoveel mogelijk met de fiets op pad zodat we onze conditie nog wat op peil kunnen houden”, besluit hij lachend.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier