Bader in Harelbeke wil zo snel mogelijk verhuizen

In deze villa in de Kortrijksestraat wil Bader zijn werking onderbrengen. © LOO
Redactie KW

In Harelbeke wil de vzw Bader, die de moslims van de stad verenigt, zich vestigen in een villa. Maar omwonenden zien dat niet zitten. “We vermoeden dat één persoon ons liever niet ziet komen”, aldus Farouz Mouloud. “Jammer, want we hebben een goed contact met de meesten van hen.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Islam in West-Vlaanderen.

Niet alleen in Kortrijk, maar ook in Harelbeke kijkt de moslimgemeenschap uit naar een nieuwe ontmoetingsplek. Reden: het pand op de hoek van de Tramstraat en de Nieuwstraat is te klein geworden. De vzw Bader kocht een tijd geleden een villa in de Kortrijksesteenweg. “De eigenaar van het gebouw waar we nu gevestigd zijn, heeft een tijd geleden al laten weten dat hij verkoopt”, vertelt Farouz Mouloud. “We moeten weg en zouden ook zo snel mogelijk willen verhuizen. De villa zou een ideale nieuwe locatie zijn, die bovendien ruimer is. Van stad Harelbeke kregen we een stedenbouwkundige vergunning. We willen de villa niet verbouwen, maar we hebben wel een vergunning nodig voor de parking.”

300 moslims

Schepen van Ruimtelijke Ordening David Vandekerckhove (Open VLD) stelt dat het schepencollege op dezelfde golflengte zit met Bader wat betreft de stedenbouwkundige vergunning. “De aanvraag was gedetailleerder dan de eerste keer en de architect had beter rekening gehouden met de formaliteiten.” De schepen verwijst naar een eerdere aanvraag: “Eind januari kreeg de vzw een vergunning, maar na beroep bij de deputatie besliste Bader een nieuwe aanvraag in te dienen.”

Ook dit keer is er trouwens protest tegen de toekenning van de vergunning. Farouz Mouloud: “Dat is heel jammer, want we hebben goede contacten met de meeste omwonenden. We vermoeden dat het protest van één persoon komt. In elk geval hebben we er alles aan gedaan om een aanvraag in te dienen die aan alle eisen voldoet. Dat de stad Harelbeke de vergunning heeft uitgereikt, toont dit ook aan.”

De moslimgemeenschap in Harelbeke telt zowat 300 personen. “Maar ze komen niet allen naar het cultureel centrum: niet iedereen is even gelovig, terwijl anderen door hun werk niet altijd kunnen komen. Tijdens de week komen gemiddeld 15 tot 25 mensen bij ons bidden.” (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.