“Babyvoeding weggooien zou zonde zijn”

Valérie Lemahieu van JusRé. © PH
Redactie KW

Tientallen West-Vlaamse handelszaken verkopen hun overschotten voor een prikje op ‘Too Good To Go’. Brugge is zelfs koploper met 67 zaken. JusRé uit Beernem, kinderdagverblijf Zilverpoortje uit Brugge en Bloemen Sofie uit Ruddervoorde zijn alvast enthousiast.

JusRé uit Beernem: “App maakt overschotten commercieel interessant”

Ook JusRé uit de Noendreef in Beernem is tevreden met de app. Valérie Lemahieu heeft met JusRé een gamma aan koudgeperste sapjes op de markt gebracht. De koude persing is best uniek omdat het zo de maximale voedingswaarde van de ingrediënten kan waarborgen. Omdat ze bij JusRé niet met bewaarmiddelen werken, wordt er nadien een techniek van hoge druk toegepast. Hierdoor krijgen de sappen een houdbaarheid van 3,5 weken. Dat is erg kort voor bedrijven als JusRé, die zaken doen met andere bedrijven.

“Wij werken op forecast. Dat wil zeggen dat we om de twee à drie dagen de vraag proberen in te schatten. Dit loopt meestal wel goed, maar we kunnen er ook naast zitten. Dan is de Too Good To Go-app wel handig”, vertelt zaakvoerster Valérie. “Het zorgt ervoor dat de overschotten nog commercieel interessant zijn. Daarbovenop gaan sommige mensen misschien sneller proeven van andere smaken.”

“Het zijn soms gewaagde recepten, maar een lagere prijs maakt dit zeker aantrekkelijk. Het is dus een win-winsituatie. Er wordt wat geld gerecupereerd en de mensen krijgen de kans om sapjes te proeven die ze in de toekomst hopelijk nog zullen kopen in de winkel.” (PH)

Zilverpoortje uit Brugge: “Babyvoeding weggooien zou echt zonde zijn”

Sophie Chupin (47) en haar collega Seraphine Vandenbouhede (24).
Sophie Chupin (47) en haar collega Seraphine Vandenbouhede (24).© WK

Alle beetjes helpen in de strijd tegen de voedselverspilling. Op de Too Good To Go-app biedt kinderdagverblijf Zilverpoortje uit de Giststraat haar overschotjes babyvoeding aan voor een zachte prijs.

Het kinderdagverblijf is een van de opvanglocaties van de dienst voor onthaalouders De Blauwe Lelie. Er is plaats voor veertien kindjes.

“Meestal kunnen we de voedselhoeveelheden hier perfect inschatten. Maar het kan natuurlijk altijd eens gebeuren dat een kindje ziek is en er op het laatste moment wordt afgebeld. Weggooien zou dan echt zonde zijn”, vinden Sophie Chupin (47) en haar collega Seraphine Vandenbouhede (24).

Volgens hen zijn het vooral jonge mama’s die van de app gebruikmaken. “Ik weet hoe een dag in het leven van een jonge mama eruitziet. Op korte tijd heb ik namelijk ook twee kindjes gekregen”, glimlacht Seraphine. “Dus als er in de buurt van waar ik woon een crèche was die op Too Good To Go stond, dan had ik vast en zeker ook van de app gebruik gemaakt. Je spaart er tijd mee uit.”

Vandaag staat er aardappelpuree met erwtjes en worteltjes op het menu. “Babyproof uiteraard. Gemixt of geprakt en altijd supervers”, knipogen de dames. (WK)

Bloemen Sofie uit Ruddervoorde: “Bloemen in de vuilbak brengen niets meer op”

Sofie Himpens van Bloemen Sofie.
Sofie Himpens van Bloemen Sofie.© Foto Coghe

Sofie Himpens van Bloemen Sofie in de Sint-Elooisstraat in Ruddervoorde kwam toevallig met Too Good To Go in aanraking. “Ik zag er iets over passeren op de Facebookpagina van een andere bloemist. Ik won wat informatie in en besliste om ook met de app te werken.” Sofie biedt enkel boeketjes aan tijdens het weekend, omdat haar winkel op maandag en dinsdag gesloten is. “Nu moet ik op zondag helemaal geen bloemen meer weggooien, want ik ben telkens al mijn bloemen kwijt. Ik bied op zaterdag twee boeketjes aan met een winkelwaarde van 15 euro die ik verkoop aan 4,99 euro. Op zondag doe ik hetzelfde. Ik verkoop die boeketjes aan minder dan de inkoopprijs, maar als ik mijn bloemen in de vuilbak moet gooien, krijg ik er helemaal niets meer voor.”

Sofie kreeg zo al heel wat nieuwe gezichten in haar winkel dankzij de app. “Er zijn zelfs mensen die later al eens terug gekomen zijn. Dankzij de app trek ik dus ook nieuwe klanten naar mijn zaak!”

De bloemiste heeft een verklaring voor het succes. “In Gent is de app zeer populair. Ouders leren de app kennen door hun kinderen die er studeren. Al zijn het niet enkel ouders die ik dankzij de app over de vloer krijg. Ook studenten die een fris, modern boeketje willen voor op hun kot vinden hun weg.” (BC)