Babyboom op komst: Zwevezeelse Amber start zelfstandige vroedvrouw

Amber Deglas© KV
Amber Deglas© KV
Redactie KW

Amber Deglas (21) uit Zwevezele start als zelfstandige vroedvrouw in Wingene en Zwevezele. “Het aantal zelfstandige vroedvrouwen in de streek is schaars, daarom hoop ik om heel wat ouders op een persoonlijke manier te begeleiden, van kinderwens tot een jaar na de geboorte.”

Amber werkt bij de vroedvrouwenpraktijk NOOK Mam in Kortrijk waar ze mama’s en papa’s in spé begeleiden voor en na de geboorte van hun kindje. Amber besloot om in Zwevezele en omstreken als zelfstandige vroedvrouw aan de slag te gaan om aanstaande ouders mentaal en fysiek te begeleiden doorheen de arbeid bij hen thuis. “Als trouwe vroedvrouw kom ik aan huis om samen op tijd naar het ziekenhuis te vertrekken voor de bevalling. De check-up van moeder en kind na de geboorte gebeuren standaard in de thuisomgeving. Dit start vanaf de thuiskomst uit het ziekenhuis en kan naar wens doorlopen tot de baby een jaar oud is.”

Buitenlandse ervaring

Volgens Amber is er een grote vraag naar hulp en ondersteuning tijdens de zwangerschap en na de geboorte: “De vraag ‘hoe gaat het écht met je’ wordt te weinig gesteld aan een toekomstige of kersverse ouder, terwijl het zeker oké is om die zogenaamde roze wolk minder intens te beleven dan iemand anders.” De opvolging die Amber biedt als persoonlijke vroedvrouw speelt een aanvullende rol naast de gynaecologische consulten in het ziekenhuis. Tijdens haar driejarige opleiding als vroedvrouw trok Amber voor drie maanden op stage naar het Afrikaanse Zambia. “In Zambia kon ik alle facetten van de zwangerschap en de bevalling intens meemaken. Het gaf me meteen een pak ervaring . ” Daarna werkte ze ook enkele maanden als vroedvrouw in het ziekenhuis Sint-Lucas Brugge. “Ik ben heel blij met de praktijkervaring die ik opdeed, maar ik voelde al snel dat een zelfstandige praktijk toch meer mijn ding was.”

In de praktijk in Kortrijk is er ook een babyspa met als focus ‘well-being mama en baby’. Dit concept omvat de zwangerschapsmassages en babywellness. “Als kersverse mama heb je nood om op adem te kunnen komen na de geboorte. Daarom vonden we het belangrijk om dit aan te bieden in onze praktijk.” (KV)

Contact: 0468 09 69 88, info@nookmam.be of op www.nookmam.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.