Babette (5) heeft haar leven te danken aan mug-heli en zamelt 13.000 euro in voor haar redders

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Babette Tesse uit Wevelgem was amper vier jaar oud toen ze op 10 juli met haar oma en opa een dagje naar zee trok. Als ze onderweg worden aangereden kan de mug-helikopter het meisje net op tijd naar het ziekenhuis van Brugge overbrengen. Haar familie en vrienden zamelden daarom 13.110 euro in. Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal bedankte hen met een live optreden.

Woensdagnamiddag, 10 juli. Annemie Dendooven en Lieven Glorieux uit Marke rijden met hun 4-jarige kleindochter Babette Tesse naar zee. Tot het aan de verkeerslichten in Stalhille fout loopt. Een vrachtwagen rijdt in op hun stilstaande auto. De klap is verschrikkelijk, de gevolgen voor Babette immens. Het meisje loopt een schedelfractuur op, onmiddellijk is duidelijk dat het kindje in levensgevaar verkeert.

Danny Plaisier is op dat moment piloot van dienst voor de mug-heli. Hij zorgde ervoor dat Babette op tijd in het ziekenhuis van Brugge geraakte voor een levensreddende operatie. “Ik heb een beetje geleerd om de ellende die ik tegen kom op mijn werk van mij af te zetten”, vertelt Danny. “Anders kan je je job niet doen zoals het hoort. Maar bij Babette moest ik toch even slikken.”

Kleine Babette kon amper stil zitten tijdens het optreden van Wannes Cappelle.
Kleine Babette kon amper stil zitten tijdens het optreden van Wannes Cappelle.© AN

Het kleine meisje heeft een zware revalidatie achter de rug. “Maar ondertussen gaat ze weer naar school en doet ze alles wat andere vijfjarige kinderen doen”, klinkt het opgelucht. Dat blijkt ook als Wannes Cappelle zijn gitaar boven haalt. Babette en haar kleine zusje dartelen vrolijk over het podium. “Ik dacht even dat ze de boel zouden afbreken”, lacht hun mama.

Heel wat vrienden en familie van Babette besloten na het ongeval om een actie op te zetten ten voordele van vzw IMDH Mug-Heli. “Want nu de subsidies terug geschroefd worden, heeft deze levensnoodzakelijke dienst het moeilijk“, weet de mama van Babette. Dat statement werd op luid gejuich onthaald door het publiek. Onder andere de verkoop van sleutelhangers in de vorm van klavertjes vier leverde in totaal 13.110 euro op.

De vrienden en familie van Babette maakten sleutelhangers in de vorm van klavertjes vier en haalden daarmee meer dan 13.000 euro op.
De vrienden en familie van Babette maakten sleutelhangers in de vorm van klavertjes vier en haalden daarmee meer dan 13.000 euro op.© AN

Het verhaal van Babette kan je hier uitgebreid lezen.

(Annelies Nollet)