Baasje Catharina in rouw: dodelijk gif op wandeling wordt hond Sizzla fataal

Catharina met haar Siberische huski Sizzla. © gf
Redactie KW

De achtjarige Siberische huski Sizzla is zondag 11 oktober plots gestorven nadat ze op haar dagelijkse wandeling met haar baasje Catharina Tanghe een dodelijk gif inslikte. “Dit mocht daar nooit gelegen hebben want het is zelfs dodelijk voor mensen”, meent de Gullegemse uit de Fonteingoeddreef.

Het was al jaren een dagelijks ritueel geworden: Catharina en Sizzla die tweemaal per dag een fikse wandeling maakten aan het nabijgelegen Steenbeekbos op de grens van Gullegem en Sint-Eloois-Winkel. Om eens even alle zorgen van zich af te zetten en te genieten van elkaars aanwezigheid. “Heel de buurt kende ons en wij kenden er alle honden en hondenbaasjes”, mijmert Catharina. “Sizzla liep daarbij nooit los en had altijd haar harnas aan.”

Geen hulp meer mogelijk

Zondagmorgen had haar baasje, gefascineerd door een regenboog, de hond even uit het oog verloren. Ondertussen at Sizzla iets op dat tussen het slijk langs de weg lag. “Toen ik het zag, heb ik haar meteen weggetrokken en tot de orde geroepen. Daarna hebben wij onze wandeling gewoon verdergezet”, zegt Catharina. Terug thuis ging Sizzla’s toestand er echter plots serieus op achteruit. Het werd zo erg dat ik er mee naar de dierenarts trok. Die kon echter niets doen. Ze was vergiftigd met een sterk gif dat er voor zorgt dat je organen volledig uitvallen. Mijn trouwe viervoeter heeft nog zes uur geleefd. Daarna was ik ze kwijt.”

Gevaarlijk

Het verlies komt voor Catharina heel zwaar aan. “Mijn hond was kerngezond en kon gerust nog een flink aantal jaren meegaan. Volgens de dierenarts heeft ze van een heel sterk gif gegeten. Iets met strychnine in, dat onder meer tegen vossen wordt ingezet. Dergelijke dingen kan je normaal alleen op voorschrift kopen. Ik kan moeilijk geloven dat dit daar moedwillig is achtergelaten. Het kan misschien met het regenwater en via een tractorband aan de wegrand beland zijn. Maar dan nog, zo’n smeerlapperij laat je toch niet zomaar onbeheerd achter. Dat is niet alleen voor een grote hond als Sizzla maar ook voor een mens dodelijk. Eigenlijk zou dat bij wet verboden moeten worden.”

Catharina ging ook klacht tegen onbekenden neerleggen bij de politie, maar merkte dat die laatste – tot haar grote frustratie – maar weinig voor haar kon doen.

De Gullegemse wil met haar verhaal alvast bekomen dat mensen er extra op letten dat honden niks besnuffelen of aflikken als ze op wandel zijn. Voor kinderen is het ook gevaarlijk. “Als wij hiermee ongelukken voorkomen, heeft de veel te vroege dood van Sizzla toch nog tot iets gediend”, besluit Catharina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier