Baardagaam zoekt heel warme thuis

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ook in deze crisistijd gaat De Krant van West-Vlaanderen elke week op zoek naar een nieuwe thuis voor een dier. Dierenasielen mogen immers wel open blijven, maar in praktijk blijkt dat toch moeilijk. Veel van hen zien hun inkomsten, donaties en het aantal vrijwilligers zienderogen dalen.

Ook bij SOS Reptiel in Ichtegem, het enige reptielenasiel van Vlaanderen, is dat het geval. De dieren bezoeken, kan daar voorlopig niet, maar verliefd worden op een koudbloedige en alvast de nodige formulieren invullen wel! Deze week stelde eigenaar Mario Goes (42) een van zijn baardagamen aan ons voor. Er verblijven bij SOS Reptiel steevast verschillende baardagamen.

https://www.youtube.com/watch?v=KHcEP49w-9E

“Dat komt omdat ze vrij makkelijk te houden zijn als huisdieren. Het zijn de meest onschuldige reptielen die er zijn”, vertelt Mario. Deze week stelt hij ons voor aan een volgroeid mannetje van ongeveer zes jaar oud. “De leeftijd bij reptielen is erg moeilijk te bepalen”, weet Mario. “Maar ik denk dat deze wat jeugdiger is dan hij eruit ziet (lacht). Hij werd gevonden op straat door enkele agenten in Limburg en kwam er in het vogelopvangcentrum terecht. Maar omdat baardagamen in ons land niet in het wild voorkomen, kwam hij tot bij ons.”

Baardagamen zijn woestijnbewoners en houden van warme, droge en zanderige omgevingen. Ze hebben net zoals de meeste reptielen een lekker warm terrarium nodig met een UV-lamp die voor een knusse 30 graden zorgt. “Het liefst ook met veel verstopplaatsjes”, voegt Mario toe. “Dat vinden ze fijn. Ze eten planten en insecten, het liefst bewegende. Baardagamen jagen op het zicht en zijn ongevaarlijk. Ze bijten niet en worden het liefst met rust gelaten om lekker te zonnen.”

(Annelies Nollet)

Kan jij nog wel een quarantainemaatje gebruiken? Neem dan snel contact op via warm@kw.be of mail het asiel via Info@sosreptiel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier