B-boy Simon wil naar Bombay

Simon Dejaegere (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Simon Dejaegere (23) uit Deerlijk is een b-boy, een breakdancer. Zaterdag 16 maart toont hij in de KVS in Brussel zijn moves. Samen met 16 andere b-boys – en voor het eerst ook vier b-girls – doet hij mee aan de Red Bull BC One Belgium Cypher. De twee winnaars vertegenwoordigen ons land op de wereldfinale in Bombay later dit jaar.

Breakdance is een dansstijl die onderdeel is van de hiphopcultuur. De dansers zelf noemen hun stijl b-boying, b-girling of breaking. Breakdance combineert onder andere bewegingen van vechtsporten, dans en acrobatiek. Simon is een van de twee West-Vlaamse deelnemers aan het Red Bulltornooi. In 2015 slaagde hij er al eens in om te winnen en dat wil hij dit jaar graag herhalen.

Improviseren

Maar daar zijn stalen zenuwen voor nodig. De dansers nemen het immers tegen elkaar op in een ‘battle’. “Concreet krijgen we 30 seconden muziek te horen waar we dan onmiddellijk iets moeten op improviseren”, vertelt Simon. Hun tegenstander reageert daar dan op en zo gaat de ‘battle’ verder. Pittig detail: de jongens dansen op voor hen onbekende muziek. “Hoe goed ik het doe hangt echt af van hoe ik mij voel die dag”, aldus Simon.

Simon is ook lid van een crew, ‘Joined Forces’. “Ik neem meestal individueel deel aan wedstrijden. Mijn crew is meer een plaats om te chillen. Het zijn mensen waar ik echt een connectie mee heb. En natuurlijk is er rivaliteit tussen de verschillende groepen. Onze sport komt eigenlijk van de straat en dat merk je nog steeds. Zo is er op het tornooi geen vaste puntenverdeling. De jury wijst gewoon naar de danser die zij het best vonden en dat is het dan. Er is zelfs geen reglement. Al zijn er wel een aantal ongeschreven regels waar we ons allemaal aan houden. Zo mag je je tegenstander niet aanraken en mag je nooit een beweging van iemand anders nadoen. Dan kan je er even goed mee stoppen.”

Breakdance gaat voor Simon over meer dan dansen alleen. “Ik probeer de hiphopcultuur elke dag te leven. De waarden die eraan verbonden zijn zoals broederschap en bescheidenheid vind ik heel belangrijk. Maar hiphop houdt zich niet altijd aan de regels, we zwemmen graag tegen de stroom in.” De stijl heeft dan ook lange tijd geen al te beste reputatie gehad. Maar dat is nu aan het veranderen, weet Simon. “Zeker oudere mensen zijn vaak nog wat sceptisch, maar ondertussen wordt breakdancen zelfs een olympische discipline. Echt van de straat is het dus niet meer.”

Simon kwam voor het eerst in aanraking met breakdance toen hij een jaar of 11 was. “Door omstandigheden heeft mijn dans enkele jaren op een laag pitje gestaan. Op de Gentse Feesten zag ik opnieuw een crew aan het werk. Dat heeft er mij aan herinnerd hoe ongelofelijk graag ik dans en heeft trouwens ook een grote rol gespeeld in mijn genezingsproces.”

Herkennen

Ondertussen is de jonge danser bijna afgestudeerd als klinisch psycholoog aan hogeschool Vives in Kortrijk. Hij traint elke dag minstens een paar uur, ook in het weekend en op feestdagen. Sponsors heeft hij nog niet maar hij hoopt dat die er ooit komen. Al is op de Olympische Spelen staan niet per se zijn doel. “Die competities zijn voor mij niet het belangrijkste. Ik wil vooral mezelf kunnen uiten in mijn dansen en een eigen stijl met mijn eigen regels ontwikkelen. Ik wil dat mensen mij kunnen herkennen aan de manier waarop ik dans. De competities doe ik om de wereld te zien. Ik wil dolgraag naar India, dus mik ik zaterdag op winst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier