AZ Zeno Knokke verzet zich tegen voorstel om kraamafdeling te sluiten

Frank Lescrauwaet. (foto Belga) © belga
Hannes Hosten

De kraamafdeling van het AZ Zeno is een van de vijf West-Vlaamse kraamklinieken die volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) te weinig bevallingen heeft om kostenefficiënt te zijn. Toch is algemeen directeur Frank Lescrauwaet niet van plan zijn kraamafdeling op te doeken. “Het is te gek voor woorden. Maar dat hebben ze intussen zelf ook al een beetje ingezien”, zegt hij.

Volgens het KCE moet een kraamkliniek 557 bevallingen per jaar hebben om kostenefficiënt te zijn. 21 kraamafdelingen halen dat cijfer niet, 17 daarvan hebben bovendien een alternatief op minder dan een half uur rijden. Die kunnen volgens het KCE best gesloten worden.

Vijf van die kraamafdelingen liggen in West-Vlaanderen. AZ Zeno, met vorig jaar 430 bevallingen, is daarbij. Het KCE doet een aanbeveling, een beslissing is nog niet genomen en wordt ook niet meteen verwacht. Algemeen directeur Frank Lescrauwaet wil zijn kraamkliniek in elk geval behouden.

“Ik wil de studie niet betwisten, wel de uitkomst”, zegt de algemeen directeur. “Het gaat over de efficiëntie van de gezondheidszorg. Maar hier worden de ziekenhuizen met positieve financiële resultaten geviseerd. Bij de genoemde ziekenhuizen zijn er zeven die winst maken, terwijl vier op de tien ziekenhuizen verlieslatend zijn. Ik weet dus niet wat de overheid wenst. Ik begrijp dat men hoogtechnologische zorg centraliseert, maar toch niet de basiszorg? Van die goed 400 bevallingen per jaar bij ons zijn er ook 70 tot 100 Nederlanders. In de studie zijn ze niet meegeteld, maar die kindjes worden hier ook geboren.”

Meest bezoek

“Als een bevalling van Knokke naar Brugge verhuist, zal dat in Brugge niet minder kosten dan hier. Bovendien heeft de kraamafdeling het meest bezoek van alle afdelingen. Zal je al die familieleden, vrienden en kennissen 20 km verder laten rijden voor een bezoekje? Ik nodig met plezier gelijk welke inspectie uit in onze kraamkliniek. Je zal versteld staan hoe efficiënt wij werken. Het is natuurlijk makkelijker om positief te draaien met 1.000 bevallingen dan met 430, maar wij slagen er wel in.”

foto DM
foto DM

“Wij doen onze 430 bevallingen met drieënhalve gynaecoloog. Dat is een 130-tal bevallingen per gynaecoloog per jaar. In Brugge zijn er een 1.000-tal met acht gynaecologen. Dus zo veel scheelt dat niet”, aldus Frank Lescrauwaet. “En wat het personeel betreft: vroedkundigen mogen niet op een andere afdeling werken, ook al hebben ze even lang gestudeerd als een verpleegkundige. Op dat punt is het ook geen verbetering. Na een dipje in 2018 is ons aantal bevallingen vorig jaar weer gestegen. We willen de kraamafdeling dus niet kwijt.”

Gemeente spreekt zich niet uit

Opvallend is dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist niet echt de verdediging van de kraamafdeling van het AZ Zeno opneemt. “Het gaat om een studie van het Kenniscentrum, geen beslissing”, zegt schepen van Welzijn en Zorg Kathleen van der Hooft (Gemeentebelangen). “Het zal zeker niet aan het gemeentebestuur zijn om die beslissing te nemen. Ik heb de studie niet gelezen en ik kan me er niet over uitspreken.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier