AZ West Veurne laat geen bezoekers meer toe en zoekt dringend helpende handen

Het Veurnse ziekenhuis AZ West zal vanaf 31 oktober gedurende twee weken geen bezoek meer toelaten om alle patiënten maximaal te beschermen. Momenteel zijn er 31 covidpatiënten opgenomen en liggen er vijf covidpatiënten op de afdeling IZ.

Het zorgpersoneel van AZ West kan alle hulp gebruiken. © MVO

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de ziekenhuizen op maandag 2 november zouden opschalen naar fase 2A volgens het actieplan van de overheid. Dit is onmiddellijk al fase 2B geworden op 2 november.

Volgens het aantal bedden dat AZ West moet vrijhouden, betekent dit dat er 42 bedden moeten worden voorzien voor covidpatiënten en 12 voor covid-IZ-patiënten. Deze bedden zullen verspreid worden over twee covidafdelingen en één afdeling covid-IZ.

Uitzonderingen

De coronacijfers gaan nu heel snel in stijgende lijn en het ziekenhuis verwacht de komende weken dan ook een piek in het aantal opnames. Daarom besliste AZ West om tijdelijk geen bezoekers meer toe te laten. Er gelden enkele uitzonderingen, onder meer voor de partners van mama’s op de materniteit. Broertjes en zusjes zijn niet toegelaten.

Ook beide ouders op de afdeling pediatrie zijn nog toegelaten, en één ouder kan op de covidpediatrie blijven slapen. Bij uitdrukkelijke toestemming van de arts of na afspraak voor de afdeling IZ kan ook bezoek worden toegestaan.

Winkeltje wordt afgiftepunt

Het ziekenhuis raadt aan bezoek te vervangen door een telefoontje of videogesprek met het familielid dat is opgenomen. Voor patiënten die geen smartphone hebben kan vanaf 2 november een videogesprek worden aangevraagd via de website van het ziekenhuis.

Het winkeltje in de inkomhal werd ontruimd en wordt vanaf zaterdag 31 oktober ingeschakeld als afgiftepunt voor kledij, tekeningen, brieven,… voor opgenomen patiënten,telkens van 7 tot 20 uur. Ook de vuile was van opgenomen patiënten kan de familie daar afhalen na telefonische afstemming met de verpleegafdeling.

Vrijwillige medewerkers

AZ West doet een dringende oproep voor helpende handen die de medewerkers kunnen ondersteunen in deze moeilijke periode. Zowel jobstudenten, wie tijdelijk werkloos is, vrijwilligers,… Via het formulier op https://www.azwest.be/jobs/hulp-covid kan je aangeven of je als verpleeg- of zorgkundige, kinesitherapeut, ergotherapeut of logistiek medewerker een handje wilt toesteken. Ook de hulp van logistieke medewerkers of bedrijven (bijvoorbeeld strijkhulp) is welkom.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.