AZ Sint-Jan speelt in op dreigend tekort: “Draag mondmasker meerdere dagen”

Het personeel van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende wordt gevraagd om hun mondmasker meerdere dagen te gebruiken. (foto Davy Coghe)
Olivier Neese

Met deze maatregel wil het ziekenhuis de periode tot de volgende levering overbruggen.

Het personeel van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende wordt gevraagd om hun mondmasker meerdere dagen te gebruiken. Na de shift moeten de verpleegkundigen hun mondmasker in een plastiek zakje stoppen, met daarop hun naam en personeelscode. ‘s Anderdaags kunnen ze hetzelfde mondmasker weer gebruiken. “Dit is perfect mogelijk en geldt enkel voor het personeel die niet rechtstreeks in contact komt met besmette personen”, vertelt algemeen directeur Hans Rigauts. “Zij die dat wel doen, hebben een vogelbekmasker en die kan effectief maar éénmaal gebruikt worden.”

“Eén leverancier zou volgende week de productie kunnen heropstarten. Dat ziet er dus goed uit” – Hans Rigauts

Met deze maatregel wil het ziekenhuis inspelen op het dreigende tekort. “We hebben nog een voorraad voor één à twee weken”, klinkt het. “Door nu spaarzaam te zijn, hopen we de periode te overbruggen tot er een nieuwe levering toekomt. Ik verneem dat de overheid een grote bestelling heeft misgelopen en dat er geen strategische voorraad is. Via onze vaste leveranciers proberen we nu zelf aan nieuwe exemplaren te geraken. Eén leverancier zou volgende week de productie kunnen heropstarten. Dat ziet er dus goed uit.”

Mocht het toch nog mislopen, heeft het AZ Sint-Jan al een noodplan achter de hand. “Dan zullen we naaiateliers aanspreken”, klinkt het. “Uit de steriele stoffen die we hebben, kunnen we zelf mondmaskers maken. Maar dat is uiteraard maar plan B.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.