AZ Sint-Jan Brugge-Oostende voert labotests uit om coronavirus sneller op te sporen

Stefan Vankerkhoven

Alle dokters en verpleegkundigen van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende zijn gebriefd over het coronavirus. Ze kregen een brief waarop duidelijk vermeld staat waarop ze moeten letten, zodat ze snel patiënten met symptomen kunnen detecteren. Momenteel worden er in het Brugs-Oostendse ziekenhuis labotesten uitgevoerd om het coronavirus sneller op te sporen.

Volgens de Brugse OCMW-voorzitter Pablo Annys hangen de richtlijnen in meerdere talen, ook in het Chinees, aan de prikborden en in de verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Mondmaskers zijn verplicht, extra waakzaamheid is vereist als een Chinese patiënt binnenkomt op de dienst spoedgevallen.

Algemeen directeur dr. Hans Rigauts liet een brief opstellen met algemene info over het coronavirus zodat het personeel van het Brugse en het Oostendse ziekenhuis duidelijk weet waarop te letten.

AZ Sint-Jan Brugge-Oostende voert labotests uit om coronavirus sneller op te sporen
© Davy Coghe

“Het viruskan een zeer uiteenlopend klinisch beeld geven gaande van een banale verkoudheid, tot milde pneumonie en tot ernstige pneumonie met sepsis en septische shock”, stelt dr. Rigauts. “Patiënten met een virale pneumonie en na een recent verblijf in een risicogebied (stad Wuhan- provincie Hubei- China) moeten geïsoleerd worden en zo snel mogelijk een diagnostische work-out ondergaan.”

“De incubatietijd bedraagt tien tot veertien dagen. De wijze van overdracht is nog onbekend, maar gebeurt vermoedelijk via de luchtwegen. De symptomen gelijken op het Sari-virus en gaan gepaard met koorts en hoesten”, aldus de algemeen directeur. Bij risicopatiënten worden stalen afgenomen en voor definitieve diagnose naar het UZ Leuven gestuurd.

Labotests

Volgens dr. Hans Rigauts en voorzitter Pablo Annys worden er deze dagen labotests uitgevoerd, die het coronavirus sneller moeten kunnen opsporen. “De test voor de nieuwste variant is nog in ontwikkeling en zal binnen tien à veertien dagen beschikbaar zijn. Op dat moment zullen de ziekenhuislabo’s, ook wij in het AZ Sint-Jan het coronavirsu makkelijker en sneller kunnen detecteren”, aldus de voorzitter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.