AZ Groeninge sluit voor het eerst een covidafdeling: “Maar we blijven waakzaam”

© AN
Annelies Nollet

Enkele weken terug trachtten medewerkers van AZ Groeninge in Kortrijk er nog alles aan te doen om zo veel mogelijk covidafdelingen te openen. Ondertussen kunnen ze een van de vijf afdelingen sluiten. “Maar we doen nog lang geen vreugdedansje”, aldus woordvoerder Stefaan Lammertyn. “Wij zijn klaar voor ronde twee als dat nodig blijkt”

Een van de vijf covidafdelingen van AZ Groeninge in Kortrijk, waar mensen die besmet waren met het coronavirus terecht kwamen, sloot gisteren de deuren. De afdeling telde 24 plaatsen. “We merken dat er elke dag minder patiënten binnen komen en dat heeft inderdaad een impact op onze werking”, aldus de woordvoerder. “Maar dat wil niet zeggen dat er euforie heerst in ons ziekenhuis. Het is een goed teken, maar we zijn er nog lang niet. We houden de gesloten afdeling dan ook nog minstens een week op stand-by.”

Bij AZ Groeninge houden ze immers serieus rekening met de mogelijkheid van een heropflakkering van het virus. “Wij zijn er nog lang niet van overtuigd dat dit het definitieve einde van de strijd is. Dit is een lichtje aan het einde van de tunnel, maar voorlopig zien we het als een pyrrusoverwinning. Als er een tweede piek komt, dan zijn wij daar klaar voor“, klinkt het. “We moeten ons gezond verstand gebruiken.”

Bij AZ Groeninge was er nochtans tot nu toe geen enkel probleem wat capaciteit betreft. Twee weken geleden werden zelfs nog twee patiënten uit Limburg overgebracht naar Kortrijk omdat de ziekenhuizen daar overvol zaten. “En zelfs op dat moment waren er meer dan plaatsen genoeg, ook op intensieve zorgen. Bovendien raakten ook opvallend weinig van onze medewerkers besmet“, klinkt het enigszins trots. “We hebben hen dan ook op alle mogelijke manieren proberen te beschermen.”

Wanneer de andere covidafdelingen kunnen sluiten, is op dit moment nog niet duidelijk. “We zullen zien hoe het virus verder verloopt”, besluit Stefaan.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.