"We hebben nu nog twee afdelingen over, en dat is meer dan genoeg", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis Stefaan Lammertyn. "Op een bepaald moment hadden we hier meer dan honderd patiënten. Maar de afgelopen weken is de instroom enorm afgenomen. Nu worden er nog een veertigtal patiënten verzorgd in ons ziekenhuis. De twee resterende afdelingen, met telkens een capaciteit van 25 mensen, zijn dus meer dan voldoende."

Voorbereid op ronde twee

De ruimte wordt nu terug omgebouwd naar zijn oorspronkelijke staat, een afdeling van geriatrie. "De eerste afdeling die we sloten, eind april, blijft voorlopig 'on hold'", legt Stefaan uit. "Dat is verplicht vanuit de overheid voor het geval er een nieuwe opflakkering van het virus komt. We hopen van harte dat we die niet zullen nodig hebben. Maar nu scholen en bedrijven weer mogen openen, houden we alles toch goed in de gaten. Als het nodig is, kunnen we heel snel schakelen."

AZ Groeninge kampte op geen enkel moment met een tekort aan plaatsen, zoals sommige andere ziekenhuizen. Er werden zelfs even twee patiënten uit Limburg verzorgd. "Wij kwamen nooit in de problemen", bevestigt de woordvoerder. "We speelden erg kort op de bal door verschillende operatieruimtes om te bouwen tot afdelingen intensieve zorgen."

Gewone leven

Nu het aantal coronapatiënten gestaag afneemt, komt het gewone leven in het ziekenhuis stilaan weer op gang. "Maandag zijn we opnieuw gestart met consultaties", aldus Stefaan. "We werkten toen aan 60 procent van onze normale capaciteit, vandaag is dat al 80 procent. Volgende week maandag kunnen tien operatiezalen opnieuw open."

Vanaf volgende week zal de temperatuur van mensen die in het ziekenhuis moeten zijn, niet meer nagekeken worden., AN
Vanaf volgende week zal de temperatuur van mensen die in het ziekenhuis moeten zijn, niet meer nagekeken worden. © AN

De heropstart van consultaties verliep vrij volt. "Maar we zijn wel streng. Mensen brengen best een mondmasker mee en komen alleen. De capaciteit in onze wachtzalen is door de maatregelen omtrent afstand, erg beperkt. Als iedereen met twee komt, dan geraken we in de problemen. We voorzien vrijwilligers voor wie niet goed te been is. We merken wel dat veel mensen nog bang zijn om langs te komen. Ofwel omdat ze besmetting vrezen, of omdat ze denken dat ze als niet-coronapatiënt geen aandacht zullen krijgen. Dat is niet waar. Als je met een probleem zit, ga dan langs bij de huisarts. Als die doorverwijst, kom dan zeker langs."

Anders maatregelen worden ondertussen wel afgebouwd. "Met het nemen van de temperatuur van mensen aan de ingang van het ziekenhuis bijvoorbeeld, stoppen we volgende week al. We merken dat het weinig zin heeft. We zien amper mensen met koorts langs komen. ", besluit Stefaan.

(Annelies Nollet)

"We hebben nu nog twee afdelingen over, en dat is meer dan genoeg", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis Stefaan Lammertyn. "Op een bepaald moment hadden we hier meer dan honderd patiënten. Maar de afgelopen weken is de instroom enorm afgenomen. Nu worden er nog een veertigtal patiënten verzorgd in ons ziekenhuis. De twee resterende afdelingen, met telkens een capaciteit van 25 mensen, zijn dus meer dan voldoende."De ruimte wordt nu terug omgebouwd naar zijn oorspronkelijke staat, een afdeling van geriatrie. "De eerste afdeling die we sloten, eind april, blijft voorlopig 'on hold'", legt Stefaan uit. "Dat is verplicht vanuit de overheid voor het geval er een nieuwe opflakkering van het virus komt. We hopen van harte dat we die niet zullen nodig hebben. Maar nu scholen en bedrijven weer mogen openen, houden we alles toch goed in de gaten. Als het nodig is, kunnen we heel snel schakelen."AZ Groeninge kampte op geen enkel moment met een tekort aan plaatsen, zoals sommige andere ziekenhuizen. Er werden zelfs even twee patiënten uit Limburg verzorgd. "Wij kwamen nooit in de problemen", bevestigt de woordvoerder. "We speelden erg kort op de bal door verschillende operatieruimtes om te bouwen tot afdelingen intensieve zorgen."Nu het aantal coronapatiënten gestaag afneemt, komt het gewone leven in het ziekenhuis stilaan weer op gang. "Maandag zijn we opnieuw gestart met consultaties", aldus Stefaan. "We werkten toen aan 60 procent van onze normale capaciteit, vandaag is dat al 80 procent. Volgende week maandag kunnen tien operatiezalen opnieuw open."De heropstart van consultaties verliep vrij volt. "Maar we zijn wel streng. Mensen brengen best een mondmasker mee en komen alleen. De capaciteit in onze wachtzalen is door de maatregelen omtrent afstand, erg beperkt. Als iedereen met twee komt, dan geraken we in de problemen. We voorzien vrijwilligers voor wie niet goed te been is. We merken wel dat veel mensen nog bang zijn om langs te komen. Ofwel omdat ze besmetting vrezen, of omdat ze denken dat ze als niet-coronapatiënt geen aandacht zullen krijgen. Dat is niet waar. Als je met een probleem zit, ga dan langs bij de huisarts. Als die doorverwijst, kom dan zeker langs."Anders maatregelen worden ondertussen wel afgebouwd. "Met het nemen van de temperatuur van mensen aan de ingang van het ziekenhuis bijvoorbeeld, stoppen we volgende week al. We merken dat het weinig zin heeft. We zien amper mensen met koorts langs komen. ", besluit Stefaan.(Annelies Nollet)