AZ Groeninge pakt uit met uniek reservatiesysteem:op babybezoek? Reserveer online je plekje

© svetikd Getty Images
Phebe Somers

Een bezoek aan de kraamafdeling zal nooit meer hetzelfde zijn als vóór corona. De helft van de West-Vlaamse ziekenhuizen behoudt de strengere bezoekregels, ook nu het virus geen grote bedreiging meer vormt. In AZ Groeninge in Kortrijk gaan ze nog een stapje verder: wie op babybezoek wil, moet eerst een plaatsje reserveren.

Wie net een kind ter wereld heeft gebracht, heeft nood aan rust en verbinding met haar pasgeboren baby. Dat blijkt uit een bevraging van AZ Groeninge in Kortrijk bij kersverse ouders, maar staat in schril contrast met de realiteit. De eerste dagen na de bevalling zijn vaak de drukste, met bezoekjes van dichte en verre familie, vrienden, kennissen en collega’s op de kraamafdeling. Tenminste, dat wás zo, tot corona voor strengere bezoekersregelingen zorgde in ziekenhuizen en dus ook op de materniteiten. Gedaan met frigo’s vol flessen cava, blikjes Jupiler en kasten vol chips in het moederhuis.

Weten dat ze niet ongewenst gestoord kunnen worden, stimuleert ouders om meer te kangoeroeën

Nu de pandemie gaan liggen is, worden die strenge bezoekersregelingen geëvalueerd. Opvallend: de helft van de West-Vlaamse ziekenhuizen wil niet meer terug naar het oude normaal. Zo ook AZ Groeninge, waar kersverse gezinnen aangaven dat ze die bezoekersbeperking best aangenaam vonden. Het Kortrijkse ziekenhuis ontwikkelde daarop een online tool die moeders toelaat om zelf te bepalen wanneer en hoe vaak ze bezoek willen ontvangen.

Elke mama krijgt een unieke code waarmee ze haar agenda kan delen met vrienden en familie. Wie wil langskomen, moet een tijdslot reserveren. Op andere momenten, of wanneer een tijdsvak al vol zit, wordt geen extra bezoek toegelaten. Zo helpt AZ Groeninge de nieuwe ouders om hun bezoek te beperken – indien ze dat wensen – en te spreiden.

Positieve gevolgen

De afgelopen maanden werd het reservatiesysteem door enkele gezinnen uitgetest. Na positieve feedback besloot AZ Groeninge om het systeem over de volledige kraamafdeling uit te rollen. Het ziekenhuis streeft ernaar om alle gezinnen er gebruik van te laten maken.

Hoofdvroedvrouw Karin Debrouwer merkte ondertussen al enkele waardevolle veranderingen op. “De ouders weten dankzij de tool exact wanneer ze bezoek kunnen verwachten. Weten dat ze niet ongewenst gestoord kunnen worden, stimuleert hen om bewuste kangoeroemomentjes (huid-op-huidcontact tussen pasgeborenen en ouders, red.) in te plannen. Een heel mooie evolutie, want die praktijk heeft ontzettend veel voordelen: sterkere emotionele binding met de ouder(s), betere melkproductie van de mama, een rustigere baby door de lichaamswarmte… Weten dat ze het bezoek zelf kunnen organiseren, is voor kersverse ouders van onschatbare waarde.”

De ouders zijn blij dat zij geen ongemakkelijke gesprekken moeten voeren

Met de tool kunnen de ouders per halfuur een bezoek inplannen. Zo kunnen ze er bijvoorbeeld ook tussen elk bezoek een pauze inplannen om te recupereren. Elk tijdslot mogen twee vrienden of familieleden tegelijk langskomen, een regel die trouwens ook geldt voor wie geen gebruik maakt van het reservatiesysteem. “Overvolle kamers zijn niet meer wenselijk”, zegt Karin. “Tijdens de pandemie merkten we hoe hard de mama’s en hun partner genoten van die rust. Het fysieke herstel na een bevalling verloopt veel vlotter als de vrouw ook echt is uitgerust, iets wat moeilijk gaat wanneer er continu bezoek over de vloer komt. Ook de borst- en flesvoedingen verlopen veel vlotter door het wegvallen van stress.”

Ongemakkelijke gesprekken

Wie toch onverwacht langskomt, wordt door de vroedkundigen vriendelijk verzocht om op een ander tijdstip terug te keren. “Op dat moment nemen wij het echt op voor de ouders, en zij zijn ons heel dankbaar voor die steun. Ze vertellen ons dat ze blij zijn dat wij de omkadering van het beperkte bezoek bieden én ook toezien op het correct naleven van de regels, zodat zij geen ongemakkelijke gesprekken zouden moeten voeren. Maar in uitzonderlijke situaties, bij een moeilijke geboorte bijvoorbeeld, laten we soms wel toe dat de hele familie samenkomt. De communicatie met én het welzijn van de mama’s en papa’s staat steeds centraal.”

Naast AZ Groeninge zijn nog vijf andere West-Vlaamse ziekenhuizen niet van plan om terug te keren naar het onbeperkte, pre-corona kraambezoek. Enkel het eigen gezin blijft overal onbeperkt welkom.

AZ Sint-Lucas Brugge kiest er na een bevraging bij pas bevallen mama’s en vroedvrouwen voor om maximaal vier bezoekers per dag toe te laten, waarbij er telkens twee tegelijk mogen aanwezig zijn. Elk bezoek wordt beperkt tot één uur en kinderen buiten het gezin zijn niet toegelaten.

• In de Sint-Jozefskliniek in Izegem blijft de huidige beperking van vier bezoekers per dag gelden. Momenteel is er overleg om ook voor de verdere toekomst een systeem uit te werken dat ouders beter ondersteunt om hun bezoek zelf te organiseren. Bezoek zal in tegenstelling tot de periode voor de pandemie altijd in de namiddag plaatsvinden, om meer ruimte te laten voor educatie door de vroedvrouw.

AZ Damiaan Oostende kiest ervoor om het huidige regime voor onbepaalde tijd te behouden, waarbij er hoogstens twee bezoekers per dag welkom zijn. Alle bezoek moet steeds in de namiddag plaatsvinden. Het schenken van alcohol en hapjes aan bezoekers is verleden tijd. Deze maatregelen moeten de veelgevraagde rust bij nieuwe gezinnen vrijwaren.

• In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt blijven ze voorlopig ook vasthouden aan de bezoekersregeling die tijdens de coronaperiode van kracht was: maximum twee externe bezoekers op hetzelfde moment. De directie is naar eigen zeggen niet van plan om die regeling binnenkort opnieuw te versoepelen.

AZ West in Veurne is momenteel bezig met het ontwerp van een nieuwe bezoekersregeling die vanaf 1 juli zal ingaan. Sowieso komt er een beperking in aantal en bezoektijd, maar waar de grens zal liggen, is nog niet duidelijk.

In AZ Sint-Jan, AZ Delta en AZ Zeno wordt er momenteel niet gedacht aan een systematische beperking van bezoek op de kraamafdeling. In het O. L. V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem werden de bezoekuren reeds beperkt, maar geldt er momenteel (nog) geen maximum aantal toegelaten bezoekers. Vanuit het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper kwam geen reactie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.