AZ Groeninge neemt deze maand helihaven in gebruik

Voorzitter Philippe De Coene, ceo Inge Buyse en directeur Masterplan Jo Dendauw. © AXV
Axel Vandenheede

Sinds midden april draait AZ Groeninge, campus Kennedylaan op volle toeren. Maar rond het ziekenhuis moest toen nog een en ander gebeuren.

“De helihaven is intussen technisch klaar”, stelt Jo Dendauw, directeur Masterplan. “De landingsplaats, de verlichting… is er. Eind september wordt alles gekeurd en daarna kunnen we de helihaven in gebruik nemen. Die zal belangrijk zijn om bij een ramp patiënten snel in het ziekenhuis af te zetten, terwijl het ook een voordeel zal zijn wat betreft gespecialiseerde hulp: we werken bijvoorbeeld samen met de dienst neonatalogie van het Brugse ziekenhuis en zo zal een arts sneller ter plaatse zijn. Ten derde is een helihaven belangrijk in het kader van orgaandonatie.”

450 miljoen euro

Dit najaar zal ook de omgevingsaanleg voltooid worden. “Het groendak op onze ondergrondse parking en de binnentuinen zijn af en rond het ziekenhuis zijn fiets- en voetpaden aangelegd. De groenaanleg zit ook in een vergevorderd stadium, het is wel nog wachten tot de wintermaanden om de bomen en struiken aan te planten.”

De omgevingsaanleg is voor het grootste stuk klaar.
De omgevingsaanleg is voor het grootste stuk klaar.© AXV

De directeur is tevreden dat het ziekenhuis weinig tot geen mobiliteitsproblemen kent. “Daar was vooraf enige ongerustheid over, maar het verkeer verloopt vlot”, aldus nog Jo Dendauw. “Dankzij de aanleg van de parking en de Ziekenhuisweg, die zorgt voor ontsluiting naar het Ei toe. Tot nu toe kennen te weinig mensen echter die weg. Er is natuurlijk ook de heraanleg van de Kennedylaan die net op tijd werd afgerond. Tot slot is het belangrijk om De Lijn te vermelden. Al mag de busfrequentie nog wat hoger, nu passeert er elk half uur een bus.”

Het ziekenhuis kostte in totaal 450 miljoen euro. Daarvan werd 55 procent gefinancierd door de Vlaamse overheid en 35 procent door de federale regering. De campussen Loofstraat en Vercruysselaan worden verkocht door het ziekenhuis, maar daarover is er nog geen nieuws.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier