AZ Groeninge in Kortrijk is bijna coronavrij: “Cohortafdeling is al gesloten”

Er liggen nog slechts enkele patiënten met corona in AZ Groeninge. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Exacte cijfers wil het Kortrijkse ziekenhuis niet kwijt. Maar er zouden slechts enkele patiënten met het coronavirus meer opgenomen zijn. Een daarvan ligt nog op intensieve zorgen.

In AZ Groeninge in Kortrijk halen ze opgelucht adem. De tweede coronagolf lijkt er op dit moment een stuk minder belastend te zijn dan de eerste. “Er zijn op vandaag (maandag) echt maar enkele mensen meer opgenomen”, vertelt financieel directeur Tino Gabriel. “Slechts een daarvan licht op intensieve zorgen. We hebben zelfs onze speciale cohortafdeling kunnen sluiten.” Exacte cijfers wil de directeur niet kwijt maar hij bevestigt wel dat het om minder dan tien patiënten gaat.

Dat was tijdens de eerste coronagolf wel anders. Op het hoogtepunt van de crisis telde het ziekenhuis maar liefst vier cohortafdelingen, telkens met een capaciteit van 25 patiënten. Toch was er nooit een tekort aan bedden. Er werden zelfs even twee patiënten uit Limburg verzorgd, omdat de ziekenhuizen daar wel overvol lagen.

Reepkaai

Er heerste twee weken geleden bovendien nog even onrust op de campus Reepkaai, in het centrum van de stad. Daar werden op een afdeling een twintigtal besmettingen vast gesteld, zowel bij patiënten als bij personeel. “Maar snel ingrijpen heeft ervoor gezorgd dat we ook daar opnieuw coronavrij zijn. Er is opnieuw bezoek toegelaten en er worden weer opnames gedaan.”

“Uiteraard blijven we wel nog op alles voorbereid. We kunnen de cohortafdeling meteen weer openen mocht dat nodig blijken. We kunnen zelfs heel snel meerdere afdelingen openen. Maar voorlopig blijft het dus rustig in ons ziekenhuis. Laat ons hopen dat dat zo blijft”, besluit de directeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier