AZ Groeninge bant de sigaret aan de ingang, werknemer Valerie stopt na 30 jaar

© JVGK
Axel Vandenheede

AZ Groeninge is zo goed als rookvrij: er zijn nog vier rookpunten op de campus Kennedylaan waar mensen een sigaret mogen opsteken. “We zijn een gezondheidscampus en willen het goede voorbeeld geven”, aldus Stefaan Lammertyn. Medewerkster Valerie Delva heeft intussen de sigaret vaarwel gezegd. “Mijn kinderen zijn in elk geval blij.”

Deze week werd ‘Generatie Rookvrij’ gelanceerd, een oproep tot meer rookvrije plaatsen. De bedoeling is om toekomstige generaties te beschermen tegen tabaksverslaving. AZ Groeninge springt mee op de kar. “We zijn zelf al een tijdje bezig met de campagne ‘Welkom in een rookvrij AZ Groeninge’. We willen als ziekenhuis en zorgverlener het goede voorbeeld geven”, stelt communicatieverantwoordelijke Stefaan Lammertyn. “Op de campus Kennedylaan mag er nog op vier plaatsen gerookt worden. Dat zijn de rookpunten, overdekte ruimtes waar een asbak staat. Op alle andere plaatsen zijn de asbakken trouwens weggenomen.”

Sociale controle

Op de eerste dag gisteren bleek de campagne aan te slaan: mensen die aan de ingang een sigaret opstaken en dan de grote opschriften zagen, zochten een rookpunt op. “We kunnen niemand dwingen om naar zo’n rookpunt te gaan. Maar iedereen die elders staat te roken, zullen onze vrijwilligers aanspreken, uitleg geven en een folder bezorgen. We rekenen ook op sociale controle. Want veel bezoekers aan ons ziekenhuis willen liever niet dat hier gerookt wordt.”

Woensdag namen medewerkers alle asbakken op de campus weg.
Woensdag namen medewerkers alle asbakken op de campus weg.© JVGK

Wie van de sigaret af wil, kan in AZ Groeninge ook een beroep doen op tabakologe Brenda Himpe. “AZ Groeninge organiseert een rookstopprogramma”, vertelt ze. “We zien het zo: roken is aangeleerd gedrag en kan dus ook afgeleerd worden.” Ceo Inge Buyse sluit zich daarbij aan: “Elke dag niet gerookt is een gewonnen dag. Daarom zijn we met Carrefour ook overeengekomen dat ze op de campus geen sigaretten verkopen.”

Twee jaar terug

De campagne ‘Welkom in een rookvrij AZ Groeninge’ kan medewerkers van het ziekenhuis er ook toe aanzetten om te stoppen met roken. Valerie Delva (43), werkzaam op de IT-dienst, is er een van. “Op woensdag 30 mei heb ik mijn laatste sigaret gerookt”, vertelt ze. “Ik ben op mijn veertiende begonnen en sluit nu een periode van 30 jaar af. Ik rookte één pakje van 29 op twee dagen tijd. Vorig jaar probeerde ik al te stoppen, maar door tegenslagen ben ik opnieuw begonnen. Mijn kinderen zijn alvast blij dat ik een nieuwe poging waag.”

IT-medewerker Valerie Delva is duidelijk:
IT-medewerker Valerie Delva is duidelijk: “Ik rookte op 30 mei mijn laatste sigaret.”© JVGK

“Het moeilijkste wordt misschien wel om mijn pauzes anders in te vullen. Een rookpauze stond voor mij gelijk met een moment voor mezelf. Voor wat rust. Een voordeel is dan weer dat ik geld zal uitsparen. Ik heb een app op mijn smartphone geïnstalleerd die dat zal berekenen. Ik zou ook twee jaar langer leven als ik nu stop. Maar eigenlijk ben ik al drie jaar kwijt.”

Medewerkers van AZ Groeninge die het rookstopprogramma volgen en een jaar rookvrij zijn, krijgen de sessies terugbetaald. Het gaat om 112,5 euro. Intussen werd de campus Kennedylaan ook grondig schoongemaakt: langs de wandelpaden lagen er tot voor kort een pak peuken.” Eén peuk kan iemand ertoe aanzetten om te roken op een plaats waar het niet mag. Dat willen we vermijden”, besluit Stefaan Lammertyn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.