AZ Groenige riskeert boete van 1.500 euro na zelfdoding patiënte

Het Kortrijkse AZ Groeninge is een van de ziekenhuizen die meewerkt aan het W13-projecten. De besturen roepen op om in geen geval op eigen initiatief naar het ziekenhuis te gaan. © a-EDB
Redactie KW

AZ Groeninge in Kortrijk riskeert in beroep een geldboete van 1.500 euro voor onopzettelijke doding van een 57-jarige vrouw. De psychiatrisch patiënte slaagde erin om uit het raam te springen en overleed. Zelf vraagt het ziekenhuis de vrijspraak.

De feiten dateren van januari 2014. Een vrouw met psychiatrische problemen werd voor een scan naar de dienst neurologie gebracht. Daar slaagde ze erin om het raam te openen en naar beneden te springen. Ze werd nog gereanimeerd, maar overleed later toch aan haar verwondingen. De kinderen wezen met een beschuldigende vinger naar het ziekenhuis, dat in eerste aanleg werd veroordeeld tot een boete van 12.000 euro met uitstel. Het ziekenhuis zelf ging in beroep om de vrijspraak te vragen. Uit onderzoek bleek dat het raam niet gesloten was met een sleutel en dat ook de ketting, die er normaal voor zorgt dat het raam niet volledig open kan, niet was vastgelegd. Volgens de advocaat van AZ Groeninge is het echter onduidelijk wat er is gebeurd. Het kon om een vergetelheid gaan of de patiënte kon het raam zelf hebben geopend met behulp van een mes. Bovendien vindt de advocaat het vreemd dat enkel het ziekenhuis als instituut voor de rechtbank terechtstaat en geen persoon. “Nochtans was er geen probleem in de organisatie of de opleiding.”

Volgens het Openbaar Ministerie was het voorval echter vermijdbaar en wijst alles erop dat de veiligheidsketting niet in het slot zat. Omdat dat niet werd gecontroleerd, vraagt ze een veroordeling voor het ziekenhuis voor de lichtste fout, een boete van 1.500 euro. Ook de burgerlijke partijen zijn het daarmee eens. Volgens hen ging het om een verwarde vrouw met een zwaar risicoprofiel. “Er zat een duidelijke veiligheid op het raam, maar die werd niet geforceerd. Er was geen schade, dus werd die veiligheid niet geactiveerd”, klinkt het. Daarnaast wijst men erop dat de vrouw de dag voordien nog met zeven punten aan haar bed was gefixeerd. “Dan had men ook extra voorzichtig moeten zijn om haar zo alleen in de kamer te laten.”

Uitspraak op 25 maart. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier