AZ Delta verscherpt bezoekregeling na twee uitbraakjes op campussen in Rumbeke en Menen: “Niet populair, maar noodzakelijk”

Longarts Ingel Demedts kreeg als een van de eersten een coronaprik. Nu kregen al 70 procent van de AZ Delta-medewerkers een eerste dosis van het vaccin.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Longarts Ingel Demedts kreeg als een van de eersten een coronaprik. Nu kregen al 70 procent van de AZ Delta-medewerkers een eerste dosis van het vaccin.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

De bezoekregeling in AZ Delta is opnieuw aangescherpt en dat heeft alles te maken met twee uitbraken in Menen en Rumbeke. “In totaal hebben we nu 52 covidpatiënten waarvan elf op intensieve zorgen”, zegt medisch directeur Dr. Lieven Wostyn. “De bezoekregeling verstrengen is geen populaire maatregel uiteraard, maar we ervaren het als noodzakelijk.”

Het aantal covidpatiënten is bij AZ Delta Roeselare-Menen-Torhout net als in heel het land stijgend, maar bij AZ Delta werd men geconfronteerd met twee lokale uitbraken. “In Menen gaat het om zes patiënten, in Rumbeke om 14. Mensen die niet om die reden het ziekenhuis binnenkwamen, maar uiteindelijk wel besmet raakten. Waar de oorzaak precies ligt, kun je nooit weten. Misschien waren sommige van die patiënten toch besmet, maar niettemin beslisten we om die bezoekregeling aan te passen. En ja, dat wordt ons niet overal in dankbaarheid afgenomen.”

AZ Delta neemt volop de wapens in de strijd tegen COVID19! Tegen eind deze week zal zo goed als iedereen die in contact…

Geplaatst door AZ Delta op Donderdag 25 februari 2021

Ondertussen gaat het met de vaccinatie binnen AZ Delta de goede kant uit. “In totaal zijn al 70 procent van onze medewerkers gevaccineerd, 17 procent kreeg ook al een tweede spuitje.” Bij AZ Delta hoopt men tegen de tweede week van maart iedereen die er voor openstaat een eerste coronaprik gegeven te hebben. “Maar nogmaals: we zijn daarvoor afhankelijk van de beloofde vaccins. En de toezegging daaromtrent verandert letterlijk elk uur.”

Dokter Lieven Wostyn hoopt ook de derde golf nog te kunnen afwenden. “Bij AZ Delta zitten we nu wat boven het gemiddelde, wat vroeger anders was. Maar dat is te wijten aan die lokale uitbraken. Bovendien komen er door de samenwerking ook wat patiënten uit Oostende naar de campus in Torhout, wat het cijfer ook beïnvloedt. Maar straks verlaten ook nog wat patiënten onze covid-afdelingen.”

Aangepaste bezoekregeling

Concreet komt het er op neer dat uit voorzorg om de verdere verspreiding van het coronavirus en de varianten in te dammen AZ Delta geen bezoek meer toelaat vanaf vrijdag 26 februari. Alleen de patiënten die langer dan 7 dagen opgenomen zijn mogen bezoek krijgen vanaf de 8ste dag. Het gaat dan om één vaste bezoeker voor maximum een uur per dag. De vaste bezoeker mag dan komen ofwel op woensdag tussen 14 en 20 uur (op de revalidatie-afdeling van 16 uur tot 20 uur) ofwel op zondag tussen 14 en 18 uur.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen: voor huisartsen, mantelzorgers, op de kraam- en kinderafdelingen, op de afdelingen intensieve zorg en voor patiënten die in een terminale fase zijn.

Om de verdere verspreiding van het coronavirus en de varianten weer in te dammen, is de bezoekregeling opnieuw…

Geplaatst door AZ Delta op Donderdag 25 februari 2021

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier