AZ Delta Roeselare krijgt erkenning voor Zorgcentrum na Seksueel Geweld

© belga
Wouter Vander Stricht

AZ Delta heeft van de federale overheid voor de provincie West-Vlaanderen de erkenning gekregen voor het uitbouwen van een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Op dit moment bestaan er dergelijke centra in Gent, Brussel en Luik, maar het is de bedoeling dat er in elke provincie zo’n centrum komt in een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis, politie, parket en de federale subsidiërende overheid.

In zo’n centrum worden slachtoffers van seksueel geweld de klok rond multidisciplinair opgevangen en verder opgevolgd zo lang dat nodig is. De opvang is gratis en gebeurt discreet met respect voor de privacy. Een heel team van gespecialiseerde artsen, psychologen, forensisch verpleegkundigen en sociaal werkers in ons ziekenhuis zullen daarvoor instaan.

Aangifte bij politie

De medische zorg (diagnose en therapie), de psychologische begeleiding, het eerste sporenonderzoek door de forensische verpleegkundigen en de politie worden dus gecentraliseerd op één plaats. Voor wie dat wil, is er ook begeleiding om ter plaatse aangifte te doen bij de politie.

Er komt op termijn een nieuw gebouw bij de dienst spoedgevallen in Rumbeke waarin het centrum zal worden ondergebracht

In de bestaande centra in Gent, Luik en Brussel is gebleken dat het herstel vlotter verloopt voor de slachtoffers, door deze globale aanpak.

Er komt op termijn een nieuw gebouw bij de dienst spoedgevallen in Rumbeke waarin het centrum zal worden ondergebracht. Wanneer het centrum volledig operationeel is, worden er 800 slachtoffers per jaar verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier