AZ Delta ontvangt 50.000 euro van Fagron om verder onderzoek te doen naar COVID-19

AZ Delta krijgt 50.000 euro voor onderzoek. Giulia Van Waeyenberge ondertekent de cheque onder toeziend oog van (rechts) Koen Hoffman, bestuursvoorzitter bij Fagron, en Johan Hellings, algemeen directeur bij AZ Delta. © Stefaan Beel
Redactie KW

Famaceutisch bedrijf Fagron heeft 50.000 euro geschonken aan AZ Delta om onderzoek te stimuleren. Op diverse diensten van AZ Delta werden al heel wat data verzameld van een groot aantal COVID-19 patiënten die behandeld werden het ziekenhuis. In een recordtempo worden de data verzameld en in modellen gegoten om het ziekteproces beter te begrijpen. En dat sluit perfect aan bij de missie van RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta.

Fagron is een farmaceutisch bedrijf dat handelt in farmaceutische grondstoffen. Voor het boekjaar 2020 besloten de niet-uitvoerende leden van de raad van bestuur om 25 procent van hun bezoldiging aan te wenden in om het COVID-19-virus te bestrijden. “Hiervoor kozen we het lab klinische biologie van AZ Delta”, aldus voorzitter Koen Hoffman. Zijn collega in de raad van bestuur Giulia Van Waeyenberge treedt hem bij: “We wilden ook onze solidariteit tonen.” De overhandiging van de cheque gebeurde in RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta.

Het is dus niet het bedrijf zelf dat een schenking doet, maar de leden van de raad van bestuur. “Dat mag zeker aangestipt worden, die mensen staan een stuk van hun verloning af”, aldus Johan Hellings, algemeen directeur van AZ Delta. De 50.000 euro worden dus gebruikt om verder onderzoek te doen naar corona.

Samenwerkingsverbanden

In AZ Delta – met vestigingen in Roeselare, Menen en Torhout, zijn sinds eind februari meer dan 500 COVID-19 patiënten opgenomen. In recordtempo werd de totale ziekenhuisorganisatie aangepast en onstonden er nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de medische diensten betrokken in de diagnose (beeldvorming en laboratorium) en behandeling (longartsen en intensieve zorg).

12.000 PCR-tests

Door de bijzondere hevigheid van de COVID-19-crisis in West-Vlaanderen en zeker ook in de regio Roeselare-Kortrijk, beschikt AZ Delta over een immense hoeveelheid data. Van 1 maart tot 25 april werden meer dan 2.000 mensen, van wie vermoed werd dat ze de COVID-19-longziekte hadden, gescreend met CT-scans. Er werden ook 12.000 PCR-tests uitgevoerd, aangevuld met een gestandaardiseerd bloedonderzoek.

Er werd ook een nieuw initiatief gestart. Op een platform bundelt men de expertise van de dienst radiologie (dr. Kristof De Smet en dr. Stefaan Gryspeerdt), laboratoriumgeneeksunde (dr. Dieter De Smet en prof. dr. Geert Maertens) ondersteund met de bio-informatische datacel binnen RADar. Al die data moeten helpen de ziekte beter in kaart te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier