AZ Delta onderzoekt het hart met nieuwe applicatie

vlnrr. dokter Karl Dujardin, Stephanie D'hose en Yves Rosseel van ARhus. © Stefaan Beel
Redactie KW

Vanaf vandaag tot en met vrijdag 5 juni is het week van het Hartritme. Diverse ziekenhuizen in België zetten hun deuren gratis open voor een hartscreening. Ook in het ARhus in Roeselare kan je nog heel de week gratis je hart laten testen.

Bijzonder is dat deze screenings, georganiseerd door AZ Delta, plaatsvinden in het ARhus. De testen gebeuren via de medische applicatie ‘FibriCheck’ die vanaf september ook in de App store beschikbaar zal zijn. “Deze applicatie wordt vanaf 2018 voorgeschreven door de huisarts of cardioloog”, zegt Sylvain Cuvelier van Qompium, “Na de smartphone gedurende 60 seconden vast te houden met de vingertop op de camera, krijg je al mee of je al dan niet een hartritmestoornis hebt. Elke test die de patiënt doet, wordt ook naar het ziekenhuis doorgestuurd. Op die manier krijgt zowel de patiënt als het ziekenhuis de meest recente informatie over de toestand van de patiënt.”

Simpele test

“Dankzij deze applicatie kunnen artsen beter geïnformeerd handelen, kan er sneller worden ingegrepen bij abnormaliteiten, en kunnen zware gevolgen zoals beroertes vermeden worden”, verduidelijkt dokter Karl Dujardin, diensthoofd hartziekten van AZ Delta. Vandaag mochten enkele geïnteresseerden de applicatie al eens uitproberen in het ARhus. Yvette De Maeght (64) kreeg positief nieuws. “Naast de vragenlijst die ik heb ingevuld, mocht ik ook mijn hart laten meten door simpelweg een gsm vast te houden”, zegt Yvette, “Door de test weet ik dat er geen problemen zijn met mijn hart. Het is een leuk initiatief van de stad. Ik ga ongetwijfeld, van zodra het beschikbaar is, ook zo’n applicatie aanschaffen.” (KT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten