AZ Delta en twee directeurs gaan uit elkaar

© Joke Couvreur
Philippe Verhaest

AZ Delta zet de samenwerking stop met verpleegkundig-paramedisch directeur Luc Rosseel en medisch directeur Ludo Marcelis.

Tijdens de vergadering van 11 juli heeft de raad van bestuur op directievlak enkele ingrijpende beslissingen genomen. “Dokter Ludo Marcelis en Luc Rosseel leggen respectievelijk hun functies als medisch directeur en verpleegkundig-paramedisch directeur neer. Er wordt voor beide jobs een interne en externe vacature geopend.”

Herman Vanlerberghe, voorzitter van de raad van bestuur, en algemeen directeur Johan Hellings stellen dat AZ Delta voor een pak uitdagingen staat. “We zijn door fusies een grote en complexe organisatie geworden, maar onze ziekenhuiswerking biedt ook een groot potentieel. Volgend jaar verhuizen we richting de campus Rumbeke en we hebben de ambitie om onze interne processen dan volledig op punt te hebben. De werkdruk is op een aantal plaatsen te hoog en de budgettaire druk zal helaas niet verminderen.”

Luc Rosseel (links) en Ludo Marcelis zijn niet langer betrokken bij AZ Delta.
Luc Rosseel (links) en Ludo Marcelis zijn niet langer betrokken bij AZ Delta.© GF/SB

“Om de ambities van AZ Delta te kunnen realiseren, is een dynamische en performante directiewerking essentieel. De raad van bestuur heeft een externe begeleider aangesteld om de sterke punten van de directiewerking te benutten, maar ook om te peilen naar de manier waarop verbeteringen gerealiseerd kunnen worden.”

Betrokkenheid verhogen

Op basis van die resultaten wordt de organisatiestructuur lichter gemaakt, klinkt het. “Met minder tussenniveaus, met meer slagkracht en betere interne samenwerking. In die optiek werd Rebecca Puissant al als financieel directeur aangesteld en de functie van financieel manager geschrapt. De lichtere structuur zal zich ook vertalen in een kleiner directiecomité, zodat er meer verantwoordelijkheden gegeven kunnen worden aan leidinggevenden en diensthoofden, zo dicht mogelijk bij de werkvloer. Zo willen we ook de interne informatiedoorstroming en de betrokkenheid van artsen en medewerkers verbeteren.”

Ludo Marcelis: “Het werk is verre van af. Het is aan mijn opvolger om dit waar te maken”

Dokter Ludo Marcelis: “Na ruim vier intense jaren als medisch directeur zal ik, in wederzijds akkoord met de raad van bestuur, AZ Delta verlaten en nieuwe uitdagingen opzoeken. Ik kijk met tevredenheid terug op wat ik er heb gerealiseerd. Het werk is echter verre van af. Het zal aan mijn opvolger zijn om dit waar te maken.” Ludo Marcelis blijft nog tot 20 september actief binnen AZ Delta, daarna zal de raad van bestuur een waarnemend medisch directeur aanstellen.

Luc Rosseel kreeg het aanbod om een nieuwe, relevante functie binnen AZ Delta op te nemen, zeggen Herman Vanlerberghe en Johan Hellings. “Maar daar wenste hij niet op in te gaan. Zijn arbeidsovereenkomst werd dan ook beëindigd op 31 juli. We bedanken Luc Rosseel voor zijn engagement, zowel in het toenmalige Heilig Hartziekenhuis als bij AZ Delta. Hij kan trots terugblikken op een aantal mooie realisaties. De continuïteit van de functie van verpleegkundig-paramedisch directeur zal vanaf 1 augustus waargenomen worden door Jan Hebbrecht.”

AZ Delta gaat ook op zoek naar een adjunct-algemeen directeur. “We hopen de nieuwe directieleden aan te stellen tijdens de raad van bestuur van 17 oktober en/of 21 november.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier