AZ Delta centraliseert keuken op Torhoutse campus Rembert

In de uitstekend uitgeruste keuken van het Sint-Rembertziekenhuis: v.l.n.r. Annick Denoyel (lokale teamleider keuken), Eline Devos (projectmedewerker AZ Delta), Hans Crampe (adjunct-ceo AZ Delta) en Suzy Gruyaert (manager hoteldiensten). © JS
Johan Sabbe

Vanaf het najaar zullen alle middagmalen voor de patiënten van de vijf campussen van ziekenhuisgroep AZ Delta bereid worden in het Torhoutse Sint-Rembertziekenhuis. Het bereiden van de maaltijden voor de patiënten van de in totaal zowat 1.400 bedden van AZ Delta wordt na de zomer dus gecentraliseerd in de keuken van de campus Rembert. Ook nieuw is dat de patiënten hun ontbijt en avondmaal straks zelf zullen mogen samenstellen dankzij mobiele buffetwagens die de verschillende afdelingen aandoen.

Hans Crampe, adjunct-CEO van AZ Delta, en Suzy Gruyaert, manager hoteldiensten van de ziekenhuisgroep, beseffen maar al te goed dat de manier waarop de maaltijden aan de patiënten aangeboden worden, erg belangrijk is voor het welbevinden. Uiteraard in combinatie met de kwaliteit van het eten.

“En dus hebben we het plan opgevat om ten aanzien van de geserveerde maaltijden de beleving voor wie in het ziekenhuis verblijft gevoelig te verhogen”, zegt Hans. “Dit doen we door ‘s morgens en ‘s avonds de patiënten te laten kiezen aan ruime buffetwagens die we binnenkort zullen aankopen. Tegelijkertijd willen we alle middagmalen centraal in de Torhoutse keuken laten bereiden en van daaruit naar de verschillende campussen brengen. Dat is goed nieuws voor de campus Rembert, want het keukenteam zal er serieus uitbreiden, wat positief is voor de werkgelegenheid in de genoemde stad en de directe omgeving. De centrale keuken zal naar schatting een equipe van zo’n vijftig mensen nodig hebben of zowat 30 à 35 fulltime equivalenten.”

Maaltijden bereiden en koelen

AZ Delta telt vijf campussen: in Roeselare de vestigingen aan de Brugsesteenweg, de Westlaan en de Wilgenstraat en daarnaast de ziekenhuizen in Menen en Torhout. Momenteel heeft elk van die vijf een eigen keuken met een zogenoemde warme lijn: waar de maaltijden ter plaatse bereid worden en op de betrokken campussen verdeeld. Dat zal na de zomer veranderen, want dan zal enkel de centrale keuken in Torhout overblijven. “Die keuken is uitstekend uitgerust en het best geschikt om er de middagmalen te bereiden”, zegt adjunct-CEO Hans Crampe, die in Gentbrugge woont, maar zijn roots in Oudenburg heeft.

“We zullen de accommodatie weliswaar wat moeten verruimen en optimaliseren, wat de komende maanden enige bouwwerkzaamheden zal meebrengen. Maar die zullen de vlotte werking van de keuken niet verstoren. Het is de bedoeling om de middagmalen na de bereiding meteen te koelen – een zogenoemde koude lijn – en voor vier van de vijf campussen direct te portioneren. Het eten wordt dus meteen op de borden geschikt. Vanuit Torhout kunnen de middagmalen dan met vrachtwagens naar de andere campussen gebracht worden en daar uiteraard deskundig opgewarmd. Voor de nieuwbouw in Rumbeke, die eind dit jaar opengaat, zal dat portioneren anders gebeuren. Het eten zal in bulk vanuit Torhout erheen gebracht worden en in Rumbeke in een voorziene ruimte ter plaatse op de borden geschikt. Met krachten zoals teamleider keuken Annick Denoyel en onze manager hoteldiensten Suzy Gruyaert staan we sterk om alles in goede banen te leiden. Beiden wonen overigens in Torhout.”

Keuze dankzij buffetwagens

“AZ Delta heeft het beste met zijn patiënten voor, niet enkel op medisch vlak, maar ook op het vlak van de maaltijden”, pikt Suzy Gruyaert in. “Dus hebben we de voorbije maanden goed nagedacht over hoe we de service op dat vlak kunnen verbeteren. Zo zijn we tot het project van de buffetwagens voor het ontbijt en het avondmaal gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat de mensen dat super zullen vinden. Ze zullen als het ware à la carte hun maaltijd kunnen samenstellen, uiteraard rekening houdend met het aanbod en met eventueel te volgen diëten. ‘s Morgens zullen de buffetwagens waarmee er door de gang gereden wordt, vooral broodsoorten en zoet beleg bevatten. ‘s Avonds kan dat charcuterie zijn, maar voorzien we ook slaatjes, desserts en noem maar op. Elke patiënt is blij om vrije keuze te hebben en vanaf nu zal die er zijn. En dan nog volgens de goesting van het moment! De buffetwagens beschikken over koeling en het eten wordt hygiënisch verpakt, want we waken over de voedselveiligheid. We doen dat in nauw overleg met het FAVV: het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.”

“Op de campus Rembert Torhout zullen we het mobiele buffetsysteem in principe al vanaf september opstarten. Enerzijds zullen de patiënten de kans krijgen om extra eten te vragen en anderzijds hoeven ze niet méér te nemen dan ze nodig hebben, wat verspilling zal tegengaan. Zij die de buffetwagens bedienen, zullen specifiek daarvoor zijn opgeleid. Sowieso zal de bediening altijd samen met de verpleegkundigen gebeuren. We geloven sterk in deze nieuwe aanpak. Het zal het contact met de patiënten ten goede komen. Dit systeem vergt meer tijd van het personeel, maar dat is geenszins tijdverlies. Het loont de moeite.”

Niet koken voor de cafetaria

Het bereiden van de maaltijden in de centrale keuken zal enkel voor de patiënten plaatshebben en niet voor bijvoorbeeld de cafetaria van het ziekenhuis. “Wat er met de diverse cafetaria’s zal gebeuren, is nog niet beslist”, zegt Hans Crampe. “Dat zien we later wel. We onderzoeken daarvoor een aantal pistes. Het is ons op de eerste plaats om de patiënten te doen. Dat is niet meer dan logisch binnen de werking van een ziekenhuis.”

Annick Denoyel, teamleider van de keuken op de campus Rembert, kijkt uit naar het centraliseren van de maaltijdactiviteiten in Torhout. “Het wordt hard werken en goed organiseren, want 1.400 maaltijden minutieus bereiden, doe je niet zomaar”, zegt ze. “Dat vergt heel wat planning. Maar we gaan er voluit voor. Ik ben blij dat de centrale keuken aan Torhout is toegewezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier