AZ Delta bouwt aantal covidafdelingen af en start raadplegingen weer op

Op de campus in Torhout werd de intensieve zorgen-afdeling die voorbehouden was voor covidpatiënten weer omgevormd naar een 'gewone' intensieve zorgen. © Foto Kurt
Olaf Verhaeghe

In het AZ Delta met campussen in Roeselare, Torhout en Menen is men gestart met de voorbereiding van het tijdperk na het coronavirus. De afbouw van de specifieke covidafdelingen is begonnen en vandaag, dinsdag worden de eerste noodzakelijke raadplegingen opnieuw opgestart.

Na meer dan een maand in een strikt coronaregime bouwt AZ Delta een aantal specifieke covidafdelingen weer om naar gewone afdelingen. Er komen in de verschillende campussen van het ziekenhuis – Roeselare, Torhout en Menen – almaar minder besmette patiënten binnen die moeten worden opgenomen, waardoor het mogelijk is om de capaciteit geleidelijk aan af te bouwen.

Geen covidintensieve meer in Torhout

Zo werd in het ziekenhuis in Torhout al de afdeling intensieve zorgen die voorbehouden was voor coronapatiënten weer omgevormd naar een gewone intensieve zorgen-dienst. De twee patiënten die daar verbleven, mochten vorige week de afdeling verlaten. De acht bedden die specifiek bestemd waren voor covidisolatie zullen er dus weer volledig voor niet-covidpatiënten gebruikt worden.

Daarnaast werden zowel in Torhout als in Roeselare covidafdelingen voor mogelijk besmette patiënten omgeturnd naar gewone verpleegafdelingen. In Torhout gaat het om 16 bedden, in Roeselare om 11 bedden. In de campus Wilgenstraat in Roeselare is ten slotte een isolatieafdeling voor besmette patiënten van 25 bedden gesloten. Om dat te kunnen doen, moesten die afdelingen na ontsmetten en grondig poetsen, minstens drie dagen leeg blijven staan. Zo is men er zeker van dat elke mogelijke besmetting wordt vermeden.

Heropstart raadplegingen

Op één campus, in de Brugsesteenweg in Roeselare, worden vandaag ook de noodzakelijke raadplegingen weer opgestart. “Dat zijn consultaties die maximaal zes weken konden wachten, maar op langere termijn een hoger gezondheidsrisico zouden inhouden”, zegt communicatieverantwoordelijke van AZ Delta Kristien Beuselinck. “We willen nu kijken hoe die heropstart op één campus loopt om daarna ook elders stilaan om te schakelen. Ik wil daar nu geen termijn op kleven, omdat het voor iedereen een bijzondere en nieuwe situatie is.”

In de Brugsesteenweg zullen drie mensen aan het onthaal zitten om te zorgen voor een goede doorstroming van de patiënten die zich aanmelden. Bij het binnenkomen wordt ook altijd de temperatuur gemeten. Daarnaast stelt het ziekenhuis ook alles in het werk om eens binnen voldoende afstand van elkaar te kunnen waarborgen. “In de wachtzalen bijvoorbeeld wordt dat een heel belangrijke”, aldus Kristien nog. “Vroeger konden die gerust vrij vol zitten, nu zeker niet. Het wordt geen makkelijke oefening, maar we hebben er vertrouwen in.”

Voor alle duidelijkheid: dringende ingrepen en urgente consultaties werden ook de voorbije weken opgevangen.

Ook AZ Groeninge bouwt af

In het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge is ondertussen ook al één covidafdeling gesloten. “Maar we blijven stand-by”, zegt woordvoerder Stefaan Lammertyn. “Mocht er toch een nieuwe piek komen, dan kunnen we heel snel weer opstarten. Wij merken, net als vele andere ziekenhuizen, dat uitgestelde zorg stilaan een probleemn wordt. Daarom ook deze oproep: mensen die medische zorgen nodig hebben, stellen die best niet uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier