AZ Damiaan organiseert eigen ‘Containercup’

De deelnemers leren op een ludieke manier bij over patiëntveiligheid. © GLO
Gillian Lowyck

Op het plein voor het AZ Damiaan in Oostende staan nog een hele week twee containers. Hierin kunnen de medewerkers van het ziekenhuis op een ludieke manier, zoals in het programma de Containercup, hun kennis over patiëntveiligheid testen.

Het is de Week van de Patiëntveiligheid en daar zet AZ Damiaan traditiegetrouw sterk op in. Jaar na jaar komt het ziekenhuis op de proppen met een originele manier om het thema in de kijker te zetten. Na escaperooms, een glazen huis… organiseren ze dit jaar dus een Containercup.

“Door de coronacrisis hebben we lang getwijfeld of we het dit jaar wel zouden laten doorgaan”, zegt Jeroen Verhaeghe, kwaliteitscoach. “Maar uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. Het is een belangrijk thema en daarbovenop is het een manier voor onze medewerkers om even de gedachten te verzetten.”

Verschillende proeven

De deelnemers moeten aan de hand van verschillende proeven hun kennis over patiëntveiligheid testen. “Het fysieke aspect is niet belangrijk”, gaat Jeroen Verhaeghe verder. “Al moeten de deelnemers wel fietsen en zo.”

Aan de hand van proeven moeten ze tijd winnen en hun score zo laag mogelijk houden. Vorig jaar konden ze altijd deelnemen in groepjes, nu moet dat helaas individueel. Zo zijn er maar 139 plaatsen beschikbaar.

Informatieveiligheid

“Er is heel wat interesse bij het personeel en het zijn zeker niet altijd dezelfde mensen die deelnemen. Zo is er dit jaar voor het eerst iemand uit de keuken die de uitdaging aangaat. Hoewel zij niet direct in contact komen met patiënten, is patiëntveiligheid ook voor hen belangrijk.”

Lodewijk Vanwynsberghe is een van de deelnemers. “Ik ben administratief manager en kom dus niet rechtstreeks in contact met patiënten”, vertelt hij. “Toch was het voor mij ook zeker interessant, zeker op vlak van informatieveiligheid. Dossiers niet laten rondslingeren, zorgen dat je je computer beveiligt wanneer je niet aan je bureau zit… Daarnaast is het ook goed om voeling te krijgen met andere topics. Want hoewel ik niet in aanraking kom met patiënten, werk ik wel nog altijd in een ziekenhuis. Ik heb zeker bijgeleerd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.