AZ Damiaan op zoek naar buddy’s voor ondersteuning zorgpersoneel covidafdeling

Er zijn helpende handen nodig op de covidafdeling van het AZ Damiaan. © Az Damiaan
Gillian Lowyck

De coronacijfers stijgen en dus worden er weer meer mensen in het ziekenhuis opgenomen. Ook in het AZ Damiaan. Het ziekenhuis lanceert nu een oproep naar vrijwillige ‘corona-buddy’s’. Mensen die het zorgpersoneel op de covidafdeling ondersteunen, maar die ook voor gezelschap zorgen voor de patiënten.

Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar, zette het AZ Damiaan ook al corona-buddy’s in. “De buddy’s waren toen mensen die bij ons in het ziekenhuis werken”, vertelt stafmedewerker PR en communicatie, Kevin Mollet. “Een groot stuk van de reguliere zorg werd stilgelegd, en dat had ook zijn gevolgen voor onze personeelsleden. Zo werd de revalidatieafdeling volledig gesloten. Zodat die mensen niet zonder werk zouden vallen, zetten ze zich in als buddy.”

“Vandaag zullen we het zorgaanbod blijven aanbieden, omdat we ook merken dat dit een grote impact heeft op lange termijn”, gaat Kevin Mollet verder. “Daarom gaan we nu extern op zoek naar corona-buddy’s.”

Een buddy heeft verschillende taken. “Enerzijds is de ondersteuning van het verzorgend personeel een belangrijk aspect. Op een covidafdeling werken in je eentje is helemaal niet evident, zeker niet met zo’n beschermend pak aan. Snel eens pakweg een schaartje gaan halen, lukt niet zomaar. Een tweede persoon die helpt is hier dus zeker heel welkom. Een buddy helpt ook de patiënten zelf”, zegt Kevin. “De patiënten op de covidafdeling liggen helemaal geïsoleerd. Samen de krant lezen, meehelpen met videogesprekken opzetten met de familie… Gezelschap houden, dus.”

Extra mensen

Hoeven mensen zich geen zorgen te maken over een mogelijke besmetting? “We voorzien uiteraard alle nodige beschermingsmateriaal. Er is ook een kennismakingsgesprek en een korte opleiding zodat de buddy bijvoorbeeld weet dat de krant die op de covidafdeling lag, niet zomaar in het gewone afval mee kan.”

Jan Schollaert werkte tijdens de eerste coronagolf als buddy. (foto GLO)
Jan Schollaert werkte tijdens de eerste coronagolf als buddy. (foto GLO)

Voorlopig liggen er nog niet veel patiënten op de covidafdeling, gelukkig. “Maar we denken al vooruit en leggen daarom een poule van buddy’s aan. We willen voorzienig zijn. Hopelijk is het niet nodig, uiteraard. Momenteel hebben al veertig mensen zich aangemeld, een succes. Maar er mogen zeker nog altijd extra mensen bij. Medische achtergrond is niet nodig, maar als je kennis hebt van het reilen en zeilen in een ziekenhuis is dat natuurlijk altijd mooi meegenomen. We voorzien een forfaitaire onkostenvergoeding.”

Boeiende ervaring

Jan Schollaert, kinesist in het ambulant revalidatiecentrum werkte tijdens de eerste coronagolf als buddy. “Het was een bijzonder boeiende ervaring waarbij we heel nauw moesten samenwerken en mijn respect voor de verpleegkundigen nog verder groeide. Ik voelde mij er ook veiliger dan op drukke plaatsen buiten het ziekenhuis. De hoofdverpleegkundige en ziekenhuishygiënisten hebben ons meteen goed opgevangen en begeleid. Werken in beschermende pakken is veeleisend, maar we kregen de nodige instructies om dat in veilige omstandigheden te kunnen doen. Ook de waardering vanwege de patiënten is onbeschrijfelijk mooi. Ik ben dankbaar om de unieke kans te hebben gekregen om echt het verschil te kunnen maken tijdens deze periode”, aldus Jan Schollaert tot besluit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier